mrt
08
2014

Boek: Tom Willems – Laat mij vandaag vergeten tot morgen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

scan286

Laat mij vandaag vergeten tot morgen is inmiddels alweer het vierde boek van Tom Willems, blogger van ‘Bob Dylan in (het) Nederland(s)’. Dit boek gaat verder waar het vorige boek van de schrijver ophoudt: met het doorgeven van ideeën, gedachten en aantekeningen over Dylan.
Via die aantekeningen neemt Willems de lezer mee in de wereld van iemand die bezeten is van Dylan. Het boek ‘Vandaag’ is dan ook geen biografie over het ‘fenomeen’ uit Amerika. De flaptekst meldt dat de auteur zijn lezers meeneemt ‘naar platenbeurzen en kringloopwinkels, door de Nederlandse literatuur en uiteraard langs de platenkast, altijd op zoek naar meer details. Details die helpen bij het begrijpen van de kracht van Bob Dylans muziek’.
Dat eerste klopt zeker, de lezer gaat mee op zoek langs met name de uitverkoop van de grote en kleine zaken. Op zoek naar details. Maar of die details helpen om Dylans krachtige muziek te begrijpen? Wordt de tekst of de muziek van de zanger en tekstschrijver beter of slechter als je een Franse of Afrikaanse persing hebt? Wat is de zeggingskracht van een wel of niet weggepoetst kuchje in een nummer?
Voor een gemiddelde Dylan-liefhebber maakt zoiets niet uit. Voor hem gelden die details niet, maar is het algemene van de Amerikaan van belang. Maar voor wie een verzamelaar is, maken de kleine dingen wel iets uit. Voor die verzamelaars is Laat mij vandaag vergeten tot morgen interessant. Want er is altijd meer te vinden.
De titel van het boek komt uit de Dylan-klassieker Mr. Tambourine Man. Misschien vormt dit lied een soort morfine, Willems schrijft tussen de regels door over zijn rugklachten, die hem fysiek slopen.
Als laatste: hoe zit het met die bloemlezing met teksten over Dylan? Willems heeft plannen, maar na het lezen van deze aantekeningen zijn die plannen nog toekomstmuziek. Ik ben benieuwd naar de uitwerking van die bloemlezing.

N.a.v.: Tom Willems – Laat mij vandaag vergeten tot morgen, Uitgeverij Bravenewbooks.nl (Bol.com), eerste druk 2014

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.