dec
03
2013

Boekpresentatie: Ernst Jansz – Gideons Droom

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

AUSTERLITZ Even was Austerlitz een enclave van ‘ons Indië’. Zanger en schrijver Ernst Jansz presenteerde in het Beauforthuis in Austerlitz de herdruk van zijn debuut Gideons Droom. Hij deed dat met de integrale uitvoering van de gelijknamige cd, die bij het boek is ingesloten.
De avond begon met een korte toelichting van uitgever Franc Knipscheer op de originele uitgave uit 1983. Onder meer het Amsterdamse dagblad Het Parool plaatste een kritische recensie in de krant, die zó kritisch was dat Jansz sindsdien nooit meer zijn debuut heeft willen inzien – tot de dertigste verjaardag van het boek.
Wat volgde waren de ‘Indische liedjes’ van Jansz, uit zijn hele oeuvre. Zo waren onder meer de Doe Maar-liedjes Rumah Saya en Tijd Genoeg te horen, evenals de solonummers De Overkant en Een Ogenblik In De Wind en de Dylan-vertalingen Liefde Min Nul en Iedere Korrel Zand. Ook twee nieuwe instrumentale nummers waren voor het project opgenomen: Souvenir en Epiloog.
Na de pauze werd een lezing gegeven door muziekwetenschapper Lutgard Mutsaers over de krontjongmuziek. Toepasselijk, maar vooral een commerciële ingeving, omdat Mutsaers’ boek over de krontjong begin 2014 verschijnt.
Een compliment aan de uitstekende begeleidingsband van Jansz. Hoewel die middag slechts kort was gerepeteerd, zorgde de band voor een uitstekende ondersteuning van de zanger.
Austerlitz was voor even de locatie om te dromen. En deze droom was niet eens bedrog.

Gezien:
Wie: Ernst Jansz
Met: Guus Paat (gitaren), Richard Wallenburg (basgitaar), Robert Schra (cello), Monique Lansdorp en Aili Deiwiks (beide viool)
Wat: boekpresentatie Gideons Droom
Waar: Beauforthuis, Austerlitz
Wanneer: dinsdag 26 november 2013
Waarom: ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het boek
Hoe: integrale uitvoering van cd Gideons Droom

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.