sep
28
2020

Cel voor brand Telegraaf

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De rechtbank Amsterdam heeft twee mannen veroordeeld voor hun rol bij de aanslag op het Telegraaf-gebouw in juni 2018. De mannen zijn ook schuldig aan deelname aan “een criminele organisatie gericht op autocriminaliteit”.
Een man van 27 die leiding gaf aan de organisatie, krijgt tien jaar cel, zijn vertrouweling van 29 vierenhalf jaar. Ook moeten ze het moederbedrijf van De Telegraaf ruim 205.000 euro betalen voor materiële schade.
Vier anderen zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij de brandstichting. Een van hen is wel schuldig aan heling van de gebruikte vluchtauto, een ander aan deelname aan de criminele organisatie, oordeelt de rechter.

Aanval op persvrijheid
De rechtbank ziet de brandstichting, hoewel de precieze achtergrond niet uit het dossier blijkt, als “een tegenactie van de georganiseerde criminaliteit gericht op De Telegraaf”. De krant publiceert al jaren regelmatig over de georganiseerde criminaliteit.
“De actie had tot doel de krant te beïnvloeden en is daarmee een aanval op de persvrijheid. In een democratische samenleving is die persvrijheid een groot goed. De rechtbank rekent de mannen hun daden dan ook zwaar aan.”
Het Openbaar Ministerie had celstraffen tot twaalf jaar geëist.

Uitgebrande vluchtauto
In de nacht van 26 juni 2018 reed een Volkswagen Caddy in op de gevel van De Telegraaf in Amsterdam. De auto werd daarna in brand gestoken. Een deel van het pand raakte zwaar beschadigd. De daders vluchtten in een Audi, die later uitgebrand werd teruggevonden. Er vielen geen gewonden.
Van de vier mannen die werden vrijgesproken voor brandstichting, krijgt één drie maanden cel voor heling van de Audi. Een ander krijgt negen maanden cel voor deelname aan een criminele organisatie in een ander onderzoek waarin hij voorkwam naast de twee hoofdverdachten.

Bron: NOS

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.