aug
28
2018

Chemnitz 

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In de stad Chemnitz in de Oost-Duitse deelstaat Saksen zijn zeker twintig mensen gewond geraakt bij rellen tussen linkse en rechtse demonstranten. Met het geweld willen de Chemnitzers dat naar hen geluisterd wordt. Want ze zitten in een uithoek van het land. De NOS maakt op uit Duitsland-kenners:
Oost-Duitsers kenden lang geen buitenstaanders, die kwamen er nauwelijks voor 1989. Na de Wende kregen ze niet alleen West-Duitsland erbij, maar ook de hele multiculturele samenleving.
Oost-Duitsers waren samen met andere Oostbloklanden een eenheid. En dat gold misschien nog wel sterker voor Saksen. Het was namelijk een van de plekken waar mensen geen West-Duitse tv konden ontvangen, omdat de zenders niet genoeg bereik hadden. Inwoners zaten in het zogenoemde Tal der Ahnungslosen, het ‘dal der onwetenden’.
Chemnitz is ook de stad waar Bob Dylan in 2007 zijn schilderij-expositie The Drawn Blank Series liet zien. Waarom Chemnitz? Waarom Oost-Duitsland? Misschien omdat het de verbinding is met Oekraïne, met Rusland, de landen waar Dylans voorouders, zowel via zijn moeder als zijn vader, vandaan komen. Zijn grootouders van vaderskant waren aan het eind van de 19e eeuw uit Trabzon in het huidige Turkije naar Odessa in Oekraïne verhuisd, maar moesten in 1905 vluchten voor de pogroms van de tsaar. Zijn moeder kwam uit een vooraanstaande Joodse familie uit Hibbing, een mijnstadje gelegen honderd kilometer ten noordwesten van Duluth en 160 kilometer van de Canadese grens. Háár grootouders waren Litouwse Joden, die in 1902 emigreerden.
Het is maar een gedachte. Dit zou zomaar kunnen.
Wie het beter weet, mag het zeggen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.