mrt
22
2019

Choral Evensong

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Iedere tweede zondag van de maand zingt Schola Liturgica Leeuwarden een Choral Evensong in de Grote of Jacobijner Kerk van Leeuwarden. Ditmaal is deze Evensong 14 april, de zondag van Palmpasen en begin van de passieweek. Deze zondag is bitterzoet van toon.
Zoet, omdat de intocht van Christus in Jeruzalem gevierd wordt, het feest waarbij hem het vrolijke Hosanna toegezongen wordt en tegelijkertijd bitter, omdat de priesters al plannen maken om hem om te brengen. Deze wrangheid komt tot uiting in de muziek, die in de loop der eeuwen geschreven is voor deze dag.
In deze evensong wordt begonnen met het intense Ave Verum van Josquin des Prez (1450- 1521), de grootste componist van de 15e eeuw: muziek gecomponeerd in de vroege renaissance, met nog herinneringen aan de middeleeuwse sfeer. De cantica Magnificat en Nunc Dimittis zijn van de hand van William Byrd (ca. 1543- 1623), de hofcomponist van koningin Elizabeth de Eerste.
De anthem van deze dienst is de grootse lofprijzing Glory and Honour and Laud van Charles Wood (1866- 1926), een achtstemmig a capella werk, dat een overrompelende indruk maakt bij zowel zangers als luisteraars. Wood is een van de componisten uit de Victoriaanse tijd, die specifiek schreven voor de Anglicaanse getijden en de Engelse mis. Hij wist, net als bijvoorbeeld tijdgenoten S.S. Wesley en Charles V. Stanford, koormuziek zo vorm te geven, dat de typische kleuring van de kathedrale jongenskoren optimaal gebruikt werd. Deze zo herkenbare en door velen geliefde sound van de Engelse koormuziek is vooral in de 19e eeuw ontwikkeld en is in de 20e eeuw verder vervolmaakt.
Het koor staat onder leiding van Geke Bruining-Visser, het orgel wordt bespeeld door Theo Jellema. Aanvang 17 uur, toegang is gratis.

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.