sep
26
2013

ChristenUnie

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Leeuwarden is een van de drie Friese herindelingsgemeenten, net als Heerenveen en de nieuwe gemeente De Friese Meren/De Fryske Marren. De laatste gemeente bestaat uit Joure, Balk en Lemmer. Leeuwarden en Heerenveen worden elk vergroot met een stuk van de huidige gemeente Boarnsterhim.
De gemeenteraadsverkiezingen zijn 13 november, over een week of zeven. Dat is anderhalve maand. In voorbereiding hierop moet nog wel het een en ander worden geregeld. Ik zou de administratieve handelingen aan me voorbij hebben laten gaan, ware het niet dat ik op een kieslijst sta.
Voor de ChristenUnie sta ik op plaats 16 van de kieslijst. In totaal zijn dertig lokale CU’ers beschikbaar om de lijst te vullen. De eerste aftasting voor de lijst kwam in januari van dit jaar. De voorzitter van de kiesvereniging bereidde me voor op de kans dat ik gebeld zou kunnen worden voor de kieslijst.
Een maand of vier later kreeg ik inderdaad het telefoontje. Omdat de vraag al even in de week heeft gelegen, kon ik gelijk aangeven dat ik beschikbaar was voor de lijst. Vanwege de tijdspanne tussen de eerste snuffel en het daadwerkelijke telefoontje, ging ik gelijk al uit van een niet-verkiesbare plek.
In de afgelopen weken kreeg ik van de secretaris een aantal documenten die getekend moesten worden. Allereerst een instemmingsverklaring. Gevraagd worden is één ding, maar de gemeente wil wel zwart op wit hebben dat de gevraagde kandidaat inderdaad beschikbaar is.
Die instemmingsverklaring kan zonder moeite naar de secretaris van de partij. Die verzamelt alle verklaringen, en zal deze dan gezamenlijk bij de gemeente indienen.
De andere verklaring is een ondersteuningsverklaring. Dit document is nodig, omdat Leeuwarden door de herindeling een nieuwe gemeente wordt: de huidige gemeente Leeuwarden wordt opgeheven per 31 december 2013, en de nieuwe gemeente Leeuwarden –inclusief Boarnsterhim-noord- gaat vanaf 1 januari 2014 van start.
Het is deze verklaring die wat meer administratieve rompslomp met zich meebrengt. Want behalve de ondertekening, moet op dit formulier ook een stempel van de gemeente worden gedrukt. Gisteren ben ik met mijn ondersteuningsverklaring bij de gemeente geweest. Stempel erop. En inleveren bij de secretaris van de politieke partij.
Zo heeft de secretaris een flinke stapel papier gekregen. Om mee te mogen doen met de lokale verkiezingen.
Hoewel het dus nog zeven weken duurt voor we naar de stembus mogen, is voor mij geen weg meer terug. Ik ben verkiesbaar. Voor de ChristenUnie, lijst 7, plek 16.
Vanaf heden ga ik daarom mijn maatschappelijke en professionele carrière verder als publicist/politicus.

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.