sep
30
2017

Cold case Anne Frank

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Vince Pankoke begint een cold case-onderzoek naar het verraad van Anne Frank. Vince Pankoke is een gepensioneerd FBI-agent. Hij wil door middel van ‘big data’ onderzoeken wie de familie Frank die 4e augustus 1944 verlinkte aan de Gestapo. Daarvoor legt Pankoke al het materiaal bij elkaar, dat in afzonderlijke onderzoeken en archieven is terug te vinden.
De Amerikaan is niet de eerste die zo’n verraad-onderzoek uitvoert. Na de oorlog werd magazijn-knecht Willem van Maaren als schuldige aangewezen. Ook is gedacht dat de vrouw van magazijnmedewerker Lammert Hartog, die als schoonmaakster werkte aan de Prinsengracht, het verraad zou hebben gepleegd (aldus biografe Melissa Müller). Een derde mogelijkheid was de chantage van ene Tony Ahlers, die van zijn object Otto Frank af wilde (zegt Carol Ann Lee). Of het is Nelly Voskuijl, de jongere zus van helpster Bep ‘Elli Vossen’ Voskuijl (aldus Bep’s zoon Joop).
Je weet het niet. Na de biografie over Otto Frank voor Carol Ann Lee, besloot het NIOD tot een onderzoek naar het verraad. NIOD-voormannen David Barnouw & Gerrold van der Stroom concludeerden in 2003 dat zekerheid over de verrader niet meer gegeven kan worden, zoveel jaar na dato.
Sterker nog, eind vorig jaar liet de Anne Frank Stichting weten dat de arrestatie van de acht onderduikers bij toeval gebeurde. Er is ook nog een mogelijkheid dat de Sicherheitsdienst een inval deed vanwege fraude met voedselbonnen of illegale arbeid. Bij deze inval stuitten de machthebbers op de vondst van Het Achterhuis.
Enfin. Pankoke gaat zoeken, speuren, checken. Hij houdt er een website over bij. Het plan is dat in 2019 zijn onderzoek klaar is, 75 jaar na het verraad. We gaan het zien.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.