mrt
30
2016

De bibliofiel

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Een paar maanden geleden moest ik iets over mezelf schilderen. De schildersessie was in het kader van een project, waarbij ik meer inzicht in mezelf kreeg. Nooit verkeerd om eens over jezelf na te denken en na te gaan wie en wat je eigenlijk bent. Ik schilderde naar hartenlust erop los, hoewel de beeldende kunst nooit mijn sterkst ontwikkelde voorliefde of talent is geweest. Natuurlijk zette ik iets op het witte doek over een courant; eens een mediapersoon, altijd een mediapersoon.
Wat in mijn schilderij het meest naar voren kwam, als overkoepelend thema, is mijn liefde voor fysieke spullen. Niet direct mooie prullaria, hoewel ik dat ook best interessant en aantrekkelijk vind. Nee, bij fysieke spullen gaat het om de stoffelijke weergave van literatuur en muziek: aan boeken en cd’s (of liever nog: de elpee). In de tijd dat letterlijk alles viral gaat, is het misschien ook wel een statement om weinig gebruik te maken van de digitalisering.
De grote vraag is waarom je zou hangen aan de tastbare spullen. Ze nemen ruimte in, trekken stof aan en voegen inhoudelijk niets extra’s toe aan hetzelfde als wat je online kunt lezen of luisteren. Daar komt bij dat de inhoud te maken heeft met het zogenaamde intellect, iets wat te maken heeft met iets ongrijpbaars. Net zoals je een gesprek moet voeren, dat niet vast te pakken is, kun je een literair of muzikaal verhaal feitelijk ook niet grijpen.
En toch is dat niet waar. Juist de fysieke uitgave van een muziekalbum of een boek voegt iets extra’s toe aan het verhaal dat het vertelt. Natuurlijk zou het verhaal op zichzelf moeten staan. Toegespitst op boeken, is de kracht van een fysieke bibliotheek in huis dat het laat zien waar je interesses liggen. Het toont een deel je kennis en geheugen aan.
Fysieke boeken lezen ook makkelijker. Je hebt meer geheugensteunen – je kunt ezelsoren maken, of je herinnert je dat een bepaalde passage op de rechterpagina onderaan stond.
En niet onbelangrijk, zeker bij oudere boeken kan een moderne uitgave een nieuw licht werpen op het boek. Ik heb bijvoorbeeld van het boek Woutertje Pieterse van Multatuli vier verschillende uitgaven, die ik elk afzonderlijk waardeer om hun inschatting van dit boek. Van Max Havelaar heb ik drie verschillende drukken. De biografie over Multatuli, van Dik van der Meulen, heb ik in tweevoud: als ‘gewone’ biografie, maar ook in de serie van Libris Literatuurprijs-winnaars.
Van Bob Dylan’s autobiografie Chronicles, Vol. 1 heb ik zowel de Amerikaanse als Nederlandstalige versie. Van de Bijbel, de heilige schrift, heb ik tweeëneenhalve plank vol staan: variërend van de Rembrandt-bijbel tot het evangelie naar Mattheüs in de Bijbel in gewone taal.
De belangrijkste reden om fysieke boeken te verzamelen: ik houd ervan om een boek in handen te houden en er doorheen te bladeren.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.