mei
27
2015

De minibieb

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Deze week berichtte de NOS over de opkomst van de minibieb. Deze kleine bibliotheken worden door particulieren vrijwilliger in stand gehouden. Het is lenen en geleend worden in deze boeken-niche. Een prima initiatief, om boeken die ‘over’ zijn een tweede leven te gunnen.
Het verhaal van de NOS deed me denken aan een artikel dat ik zelf heb geschreven voor de Friesland Post, ruim anderhalf jaar geleden. Dat artikel gaat over de Little Free Library (LFL), een vergelijkbaar initiatief als de minibieb. Het principe is eenvoudig: je haalt een boek, je brengt een boek.
Voor dit artikel in de Friesland Post interviewde ik een aantal mensen. Waaronder Katja de Bruin uit Wijnjewoude. Zij plaatste in april 2013 een boekenkastje aan de kant van de weg. “Vanwege mijn werk als boekenredactrice zit ik veel op boekenfora. Op één van die fora zag ik dit fenomeen,” vertelde De Bruin.
In mijn zoektocht naar mensen die een LFL beheren, las ik ook van Tessa Heitmeijer. Zij heeft zelf geen bibliotheek, maar recenseert graag boeken en schreef zelf een verslag van haar zoektocht naar De Bruin’s mini-bibliotheek.
Inmiddels zijn we dus ruim anderhalf jaar verder. En heeft ook de NOS het principe van particuliere boekenuitleen ontdekt. Misschien een onderwerp in het kader van komkommernieuws. Maar dat zal een boekenliefhebber een zorg zijn.
Vergelijkbare initiatieven zijn -naast LFL en de Minibieb- Boekspots.nl en BookCrossing.com.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.