De Nederlands-Molukse historie
In september 2018 speelt in Hoogkerk, Appingedam en Bovensmilde de voorstelling: ‘Een tijdelijk verblijf’. Het is de eerste voorstelling die gemaakt wordt in het kader van het theaterproject Aan de andere kant van Stichting Gedeelde Verhalen, over de gedeelde Nederlands-Molukse geschiedenis.
Wat is dat toch, onze moeizame verhouding met de Zuid-Molukkers? Het is nog altijd een open zenuw. De Ambonezen vochten als KNIL-militairen voor Nederland en Oranje. Een land en koningshuis van de overkant. Als dank daarvoor werden ze na de bersiap naar Holland overgebracht. Tijdelijk.
Waar ze te horen kregen dat ze ontslagen waren als soldaten. Hun voorlopige onderkomen waren de voormalige kampen van de Duitse bezetter. Kamp Vught, Kamp Westerbork, waar eerst Joden en zigeuners bijeen werden gedreven, werden nu Molukse Nederlanders gehuisvest.
En tijdelijk, dat is inmiddels omgezet naar ‘voor onbepaalde tijd’. Ondanks de treinkapingen bij Wijster en De Punt, de basisschoolbezetting in Smilde en de gijzeling van het provinciehuis in Assen.
Daar zit de moeizame verhouding in.
Ongeveer.
Tags // Bersiap, De Punt, kamp Vught, Kamp Westerbork, KNIL, Molukse kaping De Punt, Molukse treinkaping, Republiek der Zuid-Molukken, treinkaping, Treinkaping De Punt, treinkaping Wijster, Wijster, Zuid-Molukkers
Trackback from your site.