jan
26
2018

De Neerkant

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Het voordeel van een griepje onder de leden, is dat ik veel naar de radio luister. Meer dan wat ik doorgaans al doe. En zo hoorde ik regelmatig een reclame voorbij komen over De Neerkant, het nieuwe boek van Ernst Jansz. Zoals de Doe Maar-frontman vaker doet, voegt hij een cd toe aan het boek. En volgt er een theatertournee.
De Neerkant gaat over de jaren dat zes vrienden een commune vormden in het Brabantse dorpje Neerkant, dat door iedereen De Neerkant werd genoemd. Die zes vrienden waren muzikanten. Als collectief vormden ze CCC Inc., de enige Nederlandse folk- en americana-groep. Voor de volledigheid, indertijd bestond de groep naast Jansz ook uit Joost Belinfante, Huib Schreurs, Jaap van Beusekom, Jan Kloos en Appie Rammers.
Een commune heeft de sfeer van iets links, pacifisme, anti-oorlog. Maar in zekere zin heeft ook wel verwantschap met het christelijke leven. Wie terugverlangt naar ‘de eerste gemeente’, wat eerder iets reactionairs is dan een mooi ideaal, heeft een grote voorkeur voor zo’n gemeenschappelijk leven.
Voormalig CDA-leider en -premier Jan Peter Balkenende was een fan van het communitarisme, het gemeenschapsdenken, dat ook veel parallellen heeft met deze levensvorm.
Maar een commune, dat werd ‘m niet. Toch te verschillende mensen, uiteenlopende idee├źn. Mooi ideaal, maar onhaalbaar.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.