mrt
26
2019

De Platenhoes

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Rock Museum presenteert van 7 april tot en met 27 mei een gratis tentoonstelling in De Galerij in Schouwburg De Lawei in Drachten: De Geschiedenis en Ontwikkeling van de Platenhoes. In deze tentoonstelling staan platenhoezen uit de periode 1959-1989 centraal, de gouden eeuw van vinyl en albumhoesdesign.
De Geschiedenis en Ontwikkeling van De Platenhoes is een tentoonstelling die in het teken staat van opvallende en unieke platenhoezen. Er zal worden ingezoomd op de periode 1959-1989. Hierbij ligt de nadruk niet op de welbekende ‘million sellers’, maar draait het voornamelijk om hoezen die door de musici zelf zijn ontworpen, onderdeel zijn van een specifieke reeks en/of een speciaal thema hebben.
Daarnaast is er bij De Geschiedenis en Ontwikkeling Van De Platenhoes ruimte voor platen die in de loop der tijd niet van één, maar juist van meerdere, uiteenlopende hoezen zijn voorzien. Kortom: allemaal artwork met een opvallend en fantasie prikkelend ontwerp. Een lust voor het oog, en dus geschikt voor zowel muziek- als kunstliefhebbers.

Groot aanbod, veel genres
De bijna 400 geselecteerde ontwerpen komen uit de privécollectie van muziekkenner, verzamelaar en kunst- en ontwerpfanaat Bé Lamberts. Hij laat uitsluitend hoezen zien met een bijzonder verhaal uit de periode 1959-1989. Denk hierbij aan genres als rock-‘n’-roll, beatmuziek, blues, Britse rhythm and blues, country(rock), folk, folkrock, bluegrass, jazzrock, soul, hardrock, funk, progrock, psychedelische rock, reggae, Americana en new wave (zie de meegestuurde bijlagen voor voorbeelden). Belangrijk gegeven: het betreft voornamelijk hoezen van de eerste of anderszins vroege persingen. Dus geen inferieure, late reprints of materiaal dat tegenwoordig weer fonkelnieuw verkrijgbaar is.
“De getoonde hoesontwerpen variëren van de eenvoudige hoes uit de jaren vijftig van de vorige eeuw met een fotootje van de uitvoerende artiest(en) tot smaakvolle, esthetisch verantwoorde, grappige, iconische en kleurrijke ontwerpen uit de decennia daarna. Natuurlijk is daarbij ook ruimte voor exorbitante, over de grens van de goede smaak getrokken, iconische, provocerende en spraakmakende hoezen van een dubbele of driedubbele LP”, aldus Lamberts. De samensteller voorziet de tentoongestelde hoezen allemaal zelf van begeleidende teksten en data betreffende de namen van de ontwerpers, het jaartal van uitgave en overige relevante informatie. Naast een lust voor het oog, dus ook heerlijk voer voor het brein.
De Geschiedenis en Ontwikkeling van De Platenhoes is in het leven geroepen om het visuele aspect van vinyl te vieren.

Achtergrondinformatie
Muziek maakte in de tweede helft van de twintigste eeuw een snelle ontwikkeling door. Zo ook de platenhoes. Deze evolueert vanaf de jaren vijftig van een simpele bescherming van de plaat tot soms ware kunstwerken. Ontwerpbureaus als Hipgnosis gaan zich zelfs specialiseren in het maken van platenhoezen die soms minstens zo bijzonder en belangrijk zijn als de muziek. Niet voor niets hebben sommige hoezen een iconische status kregen (denk aan Pink Floyd, Led Zeppelin, Pretty Things en 10CC).
De ontwerpers van de hoezen waren zowel gespecialiseerde ontwerpbureaus, als illustratoren, typografen, fotografen en kunstschilders. Maar ook de uitvoerende artiesten zelf kwamen met ontwerpen om hun muziek te verpakken. Bijzonder zijn ook de hoezen die soms nog meer aanspreken of opvallender zijn dan de muziek. Dit omdat ze meervoudig uitgeklapt kunnen worden, soms rond, zeshoekig of achthoekig zijn en in sommige gevallen veel extra materiaal bevatten, zoals tekstvellen, posters, plakplaatjes, foto’s, stripverhalen, vouwbladen, complete boekwerken en andere hebbedingetjes. Zodoende konden de kosten van de hoezen soms vele malen hoger uitpakken dan de kosten van de plaat. De Geschiedenis en Ontwikkeling van De Platenhoes is in het leven geroepen om dit visuele aspect van vinyl te vieren

Datum: van 07 april t/m 27 mei 2019
Adres: De Lawei, Laweiplein 1, 9203 KL, Drachten
Entree: gratis
Tel: 0512-335000

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.