jul
12
2019

Dijsselbloem

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is de Nederlandse kandidaat om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington te gaan leiden. Het kabinet besluit naar verwachting vrijdag de lobby voor de PvdA’er te beginnen. Uit overleg afgelopen dagen met Berlijn en Parijs bleek dat een tweede gegadigde – voormalig CDA-premier Jan Peter Balkenende – kansloos was.
Dijsselbloem, net begonnen als voorzitter bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), heeft een sterke reputatie zowel in Europa als bij het IMF. Als voorzitter van de Eurogroep tijdens de hevigste crisisjaren (2013-2018) was hij de spil bij de financiële reddingsoperaties voor Griekenland en Cyprus en stond hij aan de basis van vergaande voorstellen om de eurozone crisisbestendiger te maken. Begin deze week benadrukten de Europese ministers van Financiën dat de EU snel met één kandidaat voor het IMF moet komen nu Christine Lagarde daar vertrekt als managing director. Zij is de beoogd opvolger van Mario Draghi als voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Betere papieren voor Dijsselbloem…
Dat het kabinet zich inzet voor Dijsselbloem had de nodige voeten in de aarde. Afgelopen maandag benadrukte CDA-minister van Financiën Wopke Hoekstra dat Nederland ‘verschillende uitstekende kandidaten’ voor het IMF heeft. Onder druk van zijn partij had Hoekstra in Den Haag zijn partijgenoot Balkenende naar voren geschoven. Die werkt inmiddels voor accountancy- en adviesbureau Ernst & Young. Het CDA vindt dat het huidige kabinet (waartegen de PvdA oppositie voert) genoeg heeft gedaan voor voormalige PvdA-bewindslieden: zo behoudt Frans Timmermans een belangrijke positie in de nieuwe Europese Commissie.
Na overleg met premier Rutte is ook Hoekstra er echter van overtuigd dat Nederland met Dijsselbloem betere papieren heeft om de baas van het IMF te leveren. Verschillende hoofdsteden (onder meer Parijs en Berlijn) lieten Rutte de afgelopen dagen weten dat Balkenende geen enkele kans zou maken. Het kabinet ziet graag een landgenoot aan het hoofd van het IMF. Dat geeft Den Haag toegang tot vrijwel alle relevante informatie over de wereldwijde financiële problemen. De laatste Nederlander die het IMF leidde, was voormalig minister van Financiën Johan Witteveen; hij zat daar in de periode 1973-1978.

…maar geen gelopen race
De lobby voor Dijsselbloem is zeker geen gelopen race. De PvdA’er heeft als Eurogroepvoorzitter de nodige vijanden gemaakt in zuidelijke eurolanden. Zij verweten hem een hardvochtig bezuinigingsbeleid en te veel naar Berlijn te luisteren. Premier Rutte, minister Hoekstra en topambtenaren zullen komende dagen een campagneplan opstellen dat alle valkuilen en kansen in beeld moet brengen. Dijsselbloem was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.
Een potentieel sterke tegenstander voor Dijsselbloem is de Spaanse minister van Economie en Financiën Nadia Calviño, voorheen topambtenaar bij de Europese Commissie. Zij staat bekend als scherp, nauwgezet en een goed spreker. Wat tegen haar pleit, is haar beperkte ministerservaring (één jaar). Maandag tijdens de vergadering van de Europese ministers van Financiën zong ook de naam van Eurogroepvoorzitter Mário Centeno rond. Diplomaten nemen dat niet al te serieus, Centeno leidt pas sinds anderhalf jaar de Eurogroep en doet dat niet overtuigend.
Ook de naam van de Finse oud-Commissaris Olli Rehn valt regelmatig, tegenwoordig hoofd van de Finse nationale bank. Hij heeft het juiste profiel, net als zijn landgenoot Erkki Liikanen, voormalig nationale bankvoorzitter en eveneens oud-Commissaris.
De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei maandag dat de EU nog deze maand haar IMF-kandidaat moet voordragen. Het is de traditie dat een Europeaan het IMF leidt en een Amerikaan de Wereldbank.

Bron: De Volkskrant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.