sep
29
2013

Doe Maar: Dit is alles

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Dit weekend is de documentaire Doe Maar: Dit Is Alles in première gegaan tijdens het Nederlands Film Festival. BNN-directeur Patrick Lodiers en regisseur Martijn Nijboer volgden de band een aantal maanden. Alles mocht gevraagd worden, en dat leverde volgens de media een openhartige docu op.
Zo vertelde bassist/zanger Henny Vrienten dat hij degene was die Doe Maar de spreekwoordelijke nek om draaide. Hij werkte na de Doe Maar-plaat 4US aan een solo-album. En weigerde vervolgens om met nieuwe ideeën te komen voor het nieuwe –nimmer afgemaakte– Doe Maar-elpee.
Drummer René van Collem legt uit hoe hij bij fans geld aftroggelde om zijn drugsverslaving in stand te houden.
En de rolverdeling tussen de liedjesschrijvers Vrienten en Ernst Jansz. Vrienten was de cynische, politiek geëngageerde. Jansz was de romantische liefdesliedjes-zanger. Werd Doe Maar uitgenodigd om een Vrienten-liedje uit te voeren, dan werd in hetzelfde programma ook een Jansz-liedje gespeeld.
Toen ik Doe Maar in 2000 leerde kennen tijdens hun eerste grootschalige reünie, had ik gevoelsmatig een tegenovergestelde rolverdeling bedacht tussen Jansz en Vrienten. Jansz was de literaire man, de mystieke Indo, die binnen de band de elite vertegenwoordigde. Vrienten was de noeste middenstander, de man die een goed (muzikaal) gevoel had voor commercie.
Later heb ik mijn beeld van Vrienten bijgesteld. Ook hij had zo literaire en poëtische trekken. Zoals bijvoorbeeld zijn bloemlezingen van de Nederlandse poëzie. Ik begon zijn Doe Maar-teksten als Pa te waarderen. Vrienten was niet alleen maar de man die feestjes wist te bouwen.
Mijn beeld van Jansz werd overigens nooit echt bijgesteld. Hij bleef de schrijver.
Nu is er dan de documentaire. Na de optredens in Ahoy, De Kuip (2008), Symphonica (2012) en Glad IJs (2013) is het nu definitief over. Was Ahoy nog een reünie, tussen 2008 en 2013 bestond Doe Maar weer, ware het in een ‘slaaptoestand’.
Dit Is Alles verwijst naar het Vrienten-lied  Is Dit Alles?, waarin hij zijn relatie vanaf een afstandje bekijkt. Dit Is Alles is ook de titel van het boek met alle liedteksten van Doe Maar – van de hand van Jansz en Vrienten, en vanaf de elpee Skunk, tot en met de reünie-plaat Klaar en de solo-cd’s Geen Ballade, Mijn Hart Slaapt Nooit en De Overkant.
Dit Is Alles. Doe Maar is definitief over.
Op zich ben ik daar wel blij mee. Kunnen we ons eindelijk richten op de interessante solo- en nevenactiviteiten van de bandleden.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.