dec
02
2015

Donkere dagen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het zijn zo de donkere dagen voor Kerst. De dagen korten, wie naar zijn werk gaat vertrekt in het donker en komt in het donker ook weer thuis. Als het een beetje tegenzit, zie je geen zonlicht. Een deprimerende periode, misschien. Niet iedereen heeft er last van, maar als je het anders zegt, herkent iedereen zich hier wel in: als in het voorjaar de dagen langer worden en ook weer warmer wordt (dus weer meer zonlicht), is je gemoedstoestand wel blijer.
Desalniettemin hebben sommige mensen last van een heuse zomerdepressie. Ongeveer een op de duizend mensen heeft last van zo’n zogenaamde zomerdepressie. Ze hebben het gevoel dat het licht door hen ‘heen snijdt’ en sluiten zich zoveel mogelijk op in een donkere kamer. Andere mensen hebben last van een zomerdip en ervaren stemmingsklachten in de zomer. Dat komt bij circa een op de driehonderd mensen voor.
Deze mensen kijken uit naar 21 juni, de langste dag. Want na deze dag worden de dagen weer korter. Het is wat.
Ik heb geen last van een zomer- of winterdepressie. Het voordeel van de winter is de lange avonden. Als je in het donker thuis komt, heb je het geluk dat je niet gelijk naar bed hoeft. Je hebt nog een avond te gaan, die je naar eigen inzicht kunt invullen. Kaarsje aan, dekentje om je heen. Laat die lange avond maar komen!

Tags // ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.