mrt
29
2014

Driemanschap

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De grondwet is vandaag jarig. 200 jaar alweer. Tenminste, de eerste grondwet van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze grondwet werd vervaardigd door Gijsbert Karel graaf van Hogendorp. Drie decennia later werd zijn grondwet bijgeschaafd door de liberale politicus Thorbecke.
Van Hogendorp vormde een driemanschap met Leopold van Limburg Stierum en Frans Adam van der Duyn van Maasdam. Gedrieën leidden zij Nederland, nadat de Fransen het koninkrijkje (onderdeel van Napoleons keizerrijk) halsoverkop hadden verlaten.
Een interimbestuur tussen de Bataafs-Franse periode en het onafhankelijke Nederland. Al gauw besloot het driemanschap om de vergeten Prins van Oranje Willem Frederik tot soeverein vorst uit te nodigen. Op die manier zou anarchie worden voorkomen.
Willem Frederik was in Den Haag geboren, maar vluchtte in 1795 naar Engeland. Bang voor de Fransen. Geen gekke vrijstad voor de Prins. Zijn voorganger stadhouder Willem III vluchtte een aantal decennia eerder ook naar Engeland en werd daar koning. Dat hij gemakkelijk combineerde met zijn stadhouderschap.
Goed, Willem Frederik dus.
Volgde dus Van Hogendorp op als baas van Nederland. Begon als soeverein vorst, maar moest later meer en meer macht inleveren. Ten behoeve van de democratie.
Inmiddels dus twee eeuwen geleden.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 5 april 2014 at 09:05 |

    […] week had ik het over het driemanschap, dat koning Willem I naar Nederland haalde. ‘De grote drie’ is een aanduiding voor een […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.