sep
27
2018

Dwarsverbanden: Dolly

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Dolly Parton als leidraad, zo kopte de Leeuwarder Courant donderdag, bij de start van de Week tegen Eenzaamheid. Het liedje You better get to livin’ van Dolly Parton hield Lucia de Boer op de been. Dolly Parton kennen we natuurlijk ook vanwege haar liedjes Jolene en 9 To 5 – en vanwege de ingrepen in en aan haar lichaam.
Maar zij is vooral country-zangeres, geboren en getogen in Tennessee in een kunstenaars-familie, zo leert me de Wikipedia-pagina: haar elf broers en zussen zijn Willadeene (dichter), David, Denver, Bobby, Stella (zangeres), Cassie, Larry (kort na de geboorte overleden), Randy (zanger), de tweeling Floyd (songwriter) en Freida (zangeres), en Rachel (actrice, getrouwd met Richard Dennison).
Jolene, dat is ook de titel van een nummer van Bob Dylan, op zijn album Together Through Life. Maar dat heeft niets met Dolly Parton te maken. De zingende dominee en begrafenisondernemer Solomon Burke des te meer. In 2006 maakte hij als eerste neger een countryplaat, noemde dat album Nashville en zong met Parton het duet Tomorrow Is Forever.
Joost Belinfante, schaduw-bandlid van Doe Maar, maakte in 1982 een solo-album, waarvoor hij vrijwel alle muziek inspeelde. De muziek en teksten zijn van zijn hand, de baspartijen en de productie zijn in handen van Henny Vrienten. Op Fante, want zo heet het solodebuut van Joost, staat ook het liedje Dolly.

Het was of zich een veertje in ‘m spande
Toen zij door 2 mannen binnen werd gebracht
Ze heette Dolly
Dolly Parton
“Pieppieppiep” zei ze zacht

Dolly Parton, de gratie van haar lijn. Wellicht had Joost de zangeres in gedachten. Hij dacht vast niet aan het eerste gekloonde schaap, dat pas in 1996 ter wereld kwam. Lucia de Boer zal hier ook niet gauw aan denken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.