nov
09
2017

Dwarsverbanden: Egmond-Binnen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag was ik de hele dag in Egmond-Binnen. Of nou ja, de hele dag? Ik was in ieder geval de hele dag onderweg. Met de trein, hoewel er meer wegen naar Rome leiden. Maar de NS was mijn vervoerder vandaag. Dat was een financiële keuze: ik kon gebruik maken van een dagkaart van €12,50. Met dit actiekaartje kon ik dus op en neer naar Egmond-Binnen.
Ik reisde via Almere en Amsterdam en stapte in Heiloo over op de lokale stadsbus. Die zette mij af bij de abdij, waar ik een gesprek had met één van de broeders. Een mooie ontmoeting, maar daar heb ik het al elders over gehad.
Egmond ligt in de kop van Noord-Holland, hoewel ik de gebiedsbeschrijving ‘West-Friesland’ mooier vind. Maar dat zal te maken hebben met mijn geboortegrond. Egmond. Even verderop ligt Limmen. Een dorpje dat ik vooral ken van de band Doe Maar.
Ter voorbereiding op de Symphonica-concerten verscheen De Doos Van Doe Maar. De bandleden gingen opnieuw de studio in voor heropnames van zeven nummers. Het resultaat van de Doe Maar-opnames werd De Limmen Tapes. De titel verwijst naar het dorpje Limmen, waar studio Het Gemengd Bedrijf staat. De sessies vonden plaats op 1, 2 en 3 juni 2012.
De andere kant op, daar is Alkmaar. De stad van wijlen Joost Zwagerman, die er in 2004 de Van Foreest Publiekslezing over hield. De lezing verscheen hetzelfde jaar bij Uitgeverij Conserve als ‘Tussen droom en daad in Dubbelstad’.
In de buurt van Egmond ligt eveneens het dorp Bergen. Daar groeide Adriaan van Dis op.
We kunnen dus veel melden over deze regio. De kop van Noord-Holland. Of Noord-Holland-Noord. West-Friesland.
Misschien dat al deze benamingen voor een en hetzelfde gebied wel de oorzaak zijn voor de literaire ondergrond.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.