jul
25
2016

Dwarsverbanden: Telkens Weer

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

In 1999 maakte Ernst Jansz zijn eerste solo-cd, De Overkant. Een van de nummers die hij hiervoor opneemt, is Telkens Weer. De credits van dit lied worden toegeschreven aan Jansz en aan Boudewijn de Groot. Jan Hendriks tekent voor de productie en speelt mee op gitaar en tweede stem. Peter van Straten bespeelt de Portugese bas, Huib Schreurs zingt de derde stem. De tekstuele coöperatie tussen Jansz en De Groot stamt uit 1980.
De Groot maakte toen de langspeelplaat Van Een Afstand. Voor deze plaat vroeg hij Jansz of deze nog een liedtekst voor hem. Dat had de Doe Maar-oprichter wel; in 1976 had hij een soort relatie met ene Els Beukeboom; zij versierde de zanger na een optreden van Slumberland Band in het Sectorpark in Ouderkerk.
Naar aanleiding van die korte affaire schreef Jansz een handvol regels, die hij aan Boudewijn de Groot gaf. ‘[Boudewijn’] schreef zelf het refrein, een geval van het zeldzame, zogenaamde eenmalige refrein: ‘Telkens weer denk ik aan je ogen bij het afscheid’, maar gaf mij er de credits van. Zo is hij. Die zinnen dus zeggen meer over hem dan over mij.’ Aldus Jansz over dit lied.
Op het album Van Een Afstand, waar De Groot samen met Job Maarse de productie doet, wordt de in Batavia geboren zanger bijgestaan door een keur van rasartiesten. Helaas is niet duidelijk wie op welk nummer meespeelt, maar wel wie op de plaat de instrumenten bespeelt. Carel Copier op drums, bijvoorbeeld. Hij was de eerste drummer van Doe Maar. Henny Vrienten bespeelt de basgitaar, wat hij niet veel later bij een ander bandje zou doen. Jan Hendriks speelt de sologitaar. Het zou zomaar kunnen dat deze drie muzikanten ook de instrumenten bespelen in Telkens Weer.
Misschien ook wel niet. Maar daarmee valt het romantische beeld dat ik heb bij dit nummer. Het romantische rondom de opnames van dit nummer, althans.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.