nov
03
2017

Dwarsverbanden: Tot hier toe

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Volgende week zaterdag heropent René Paas, Commissaris van de Koning van Groningen, de versterkte en gerenoveerde Molukse kerk Eben-Haëzer. De kerk was na ruim een halve eeuw zwaar in verval geraakt. Een opknapbeurt zat jaren in de planning, maar de aardbevingsproblematiek zorgde voor vertraging. Pas in februari kon de aannemer aan de slag toen er ook overstemming was over de versterkingskosten.
De Molukkers kwamen begin jaren 50 naar Nederland. Hen was hulp toegezegd vanuit de Nederlandse overheid, na de onafhankelijkheidsstrijd van Nederlands-Indië. “Den Haag” zou de Molukkers helpen met hun eigen Republik Maluku Selatan, de Republiek der Zuid-Molukken. Hier zal waarschijnlijk nooit iets van komen.
De Molukkers waren gewillig voor het protestantse, het gereformeerde geloof van de VOC-kolonisten. Zij streden in het KNIL mee tegen de Indonesische separatisten. Hierdoor werden de Molukkers als verraders gezien door de overwegend islamitische bevolking van de archipel.
Paas is sinds april 2016 de Groningse ‘gouverneur’. Eerder was hij onder meer wethouder in de stad Groningen. Hij is getrouwd met de theologe Ruth Peetoom, tot 2011 predikante in de PKN en vanaf dat jaar CDA-partijvoorzitter.
De Molukse kerk heet Eben-Haëzer, naar de gedenksteen van richter Samuël: Tot hiertoe heeft de Heer ons geholpen. Het is ook de voornaam van Scrooge, de hoofdpersoon uit de roman A Christmas Carol van Charles Dickens. Maar daar zullen de Molukse kerkgangers lak aan hebben.
Hoewel? Over een maand begint de Adventsperiode.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.