Dwarsverbanden: Vallen of springen
“Vallen of springen” is in de discografie van Herman van Veen de opvolger van Kersvers. Het is het zoveelste album van de podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator. Dat heeft te maken met de manier van tellen. Verschillende albums van Van Veen zijn zowel in het Nederlands, Frans als Duits. Als je de albums moet vermenigvuldigen in het aantal talen waarin het is uitgebracht, dan tikt dat lekker aan.
Maar goed, vallen of springen, dus. Eén van de redenen dat ik graag de muziek op cd of elpee wil hebben, is vanwege het boekwerk. De verpakking, zogezegd. Want het hoeswerk is ook van belang, zeker bij de elpee-variant. Want in het boekje of op de cd zelf zijn mooie dwarsverbanden te vinden, die je mist als je enkel de muziek streamt.
De productie is in handen van Van Veen, samen met Edith Leerkes, sinds jaar en dag diens vaste gitariste. En de productie wordt ook gedaan door Marnix Dorrestein, zoon van Leerkes. De mastering is gedaan in Studio Het Gemengd Bedrijf in Limmen – dezelfde studio als waar de mannen van Doe Maar hun Limmen Tapes opnamen, ter voorbereiding op hun Symphonica in Rosso-optredens.
Bij de muzikanten is de naam van Julian du Perron te lezen. Er staat niet bij welk instrument Du Perron ter hand heeft genomen. Misschien is Julian wel familie van Charles Edgar du Perron (meestal aangeduid als E. du Perron). Du Perron wijdde tussen 1937 en 1940 niet minder dan vier publicaties aan Multatuli, waaronder een toenmaals belangrijke bronnenpublicatie (De bewijzen uit het pak van Sjaalman) en een biografie van Multatuli (De man van Lebak) die het leven beschrijft van Eduard Douwes Dekker tot aan het verschijnen van Max Havelaar. Deze biografie werd door Willem Frederik Hermans ‘voortreffelijk’ genoemd.
De organisatie en management ligt in handen van Harlekijn Holland, een verwijzing naar een Alfred J. Kwak-liedje met dezelfde naam. Van Veen bedankt een aantal mensen, waaronder Doe Maar ‘om hun inspiratie inzake het stel op de bank’. Die inspiratie komt uit Is Dit Alles?, wat Van Veen in 1998 opnam. Hij maakte deze ‘nieuwe’ opname voor zijn verzamelaar Nu En Dan, waarbij hij wordt bijgestaan door Stochelo Rosenberg op gitaar en Nonnie Rosenberg op basgitaar.
Judith Herzberg krijgt de hartelijke dank ‘om de woorden die ik van haar heb gehad’. Herzberg is een dochter van de schrijver, jurist en Holocaust-overlevende Abel Herzberg.
Van Veen bedankt ook Gaëtane Bouchez, ‘om haar rust’. De Waalse danseres en actrice is na Marijke Hoffman en Marlous Fluitsma de derde ‘mevrouw Van Veen’.
Tags // Abel Herzberg, De Limmen Tapes, Doe Maar, Doe Maar - Is dit alles?, du Perron, dwarsverbanden, E. du Perron, Edith Leerkes, Harlekijn, Harlekijn Holland, Herman van Veen, Herman van Veen - Is dit alles?, Herman van Veen - Nu en Dan, Herman van Veen - Vallen of Springen, Is Dit Alles, Judith Herzberg, Julian du Perron, Limmen, Marnix Dorrestein, Multatuli, Nonnie Rosenberg, Nonnie Rosenberg (basgitaar), Nu en dan, Rosenberg Trio, Stochelo Rosenberg, Stochelo Rosenberg (gitaar), Vallen of springen
Trackback from your site.