okt
29
2017

Dwarsverbanden: Van Ruler

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het nieuwe kabinet heeft haar eerste meters gemaakt op het Haagse Binnenhof. De smaldelen van de coalitie zullen hun eerste deeloverleggen hebben gehad. Rutte’s derde kabinet bestaat uit vier regeringspartijen, die elk hun eigen bewindsliedenoverleg hebben.
Net als bij de vorige regeringsdeelname, levert de ChristenUnie drie bewindspersonen: een minister ván, een minister vóór en een staatssecretaris. Arie Slob is de portefeuilleloze minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Ten tijde van het kabinet-Balkenende-IV, was hij fractievoorzitter van de club in de Tweede Kamer. Politiek leider André Rouvoet nam toen plaats in het kabinet, als minister voor Jeugd en Gezin en viceminister-president.
Rouvoet was tussen 2007 en 2010 de portefeuilleloze minister. Collega Eimert van Middelkoop was toen minister van Defensie. Hij maakte de overstap van senator naar bewindsman. Van Middelkoop zat in de Eerste Kamer in de fractie met Jurn de Vries. Die was onder meer journalist bij het Nederlands Dagblad.
Jurn promoveerde in 2011 als 71-jarige op Van Ruler. Zijn dissertatie luidde “Een theocratisch visioen. De verhouding van religie en politiek volgens A.A. van Ruler”. Deze Arnold Albert van Ruler was hervormd predikant en hoogleraar. Tussen 1959 en 1965 maakte hij ‘morgenwijdingen’ voor de AVRO-radio. Die overdenkingen over het Bijbelboek Prediker zijn gebundeld als “Dwaasheden in het leven”. In de Rotonde-reeks zijn deze Dwaasheden uitgegeven bij Uitgeverij G.F. Callenbach N.V. – Nijkerk.
Prediker is één van mijn favoriete Bijbelboeken. Misschien is het wel mijn meest geliefde uit de Bijbelse canon. Vanwege zijn realistische kijk op het leven. En de kritische blik op de overheid. Misschien dat Arie Slob het proefschrift van De Vries wel in de kast heeft staan.
Ik hoop in ieder geval dat de ChristenUnie-mannen en -vrouw dagelijks hun Bijbel openslaan. En dan ook bij Prediker hun heil zoeken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.