nov
06
2015

Dylan

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Bob Dylan treedt deze hele week op in Nederland. Afgelopen maandag trad de oude bard op in het Muziekgebouw in Eindhoven, gisteravond, vanavond en zaterdagavond is het de beurt aan Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Vier optredens dus, het grootste aantal in één tourleg van Dylan.
Deze Nederlandse mini-tournee van Dylan wordt mijn achtste Dylan-concert waar ik bij ben geweest. Mijn eerste concert was in mei 2002, in de periode van mijn mavo-examen (of er kort na). Het moment dat Dylan en zijn band het nummer Blind Willie McTell inzetten, is voor mij nog steeds legendarisch.
Mijn broers en ik keken elkaar blij aan: “Blind Willie!” riepen we elkaar verrast toe. Voor zover je van een bekeringsmoment kunt spreken, was het bij de eerste tonen en de eerste zin van ‘Blind Willie’.
Nog steeds geldt ‘Ahoy 2002’ voor mij als de Dylan-norm voor zijn Nederlandse concerten. Wat overigens niks zegt over de overige optredens, die stuk voor stuk van een solide kwaliteit zijn. Ook zijn ‘slechtste concert’, dat van november 2003, telt hoogtepunten. Wat te denken van Girl From The North Country, Cat’s In The Well en Desolation Row, om maar wat te noemen.
Enfin.
Voor de Dylan-fans zijn het wel dure tijden. Deze week verscheen ook de twaalfde aflevering uit zijn Bootleg Series: The Cutting Edge. Dit album verschijnt in een aantal verschillende edities. Allereerst de dubbel-cd met The Best Of The Cutting Edge. Deze versie is ook als 3lp te koop.
Daarnaast de wat luxere uitgave als 6cd, voor de wat gevorderde Dylan-fan. En voor een select gezelschap van 5000 Dylan-fans is er de box met liefst 18 (!) cd’s, met alles wat Dylan in 1965 en 1966 in de studio heeft opgenomen.
Wat bewijst dit allemaal? Allereerst dat er nog steeds een markt is voor het merk Dylan: zijn concerten zijn uitverkocht, zijn albums verkopen en zelfs uit het archief wordt naar hartelust muziek vrijgegeven. Dylan is still alive and kicking.
En daar wil ik best een Bobtaks voor betalen.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.