okt
05
2021

Eigen levenssfeer

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Premier Rutte wil niets veranderen aan de hoogte van het salaris van het koninklijk huis. Ook wil hij niet gedetailleerd laten weten hoe koning Willem-Alexander de ruim 5 miljoen euro verdeelt voor zijn personeel en zogenoemde “materiële kosten”. De premier vindt dat meer openheid in strijd is met de grondwet. Daarin staat dat de koning “recht heeft op een eigen levenssfeer”.
Er is, schrijft demissionair premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer “geen aanleiding” om over de hoogte van het inkomen te praten, “evalueren” in Ruttes woorden. Ook is er “geen ruimte” om gedetailleerde informatie te geven over de uitgaven aan de hofhouding.

Wenkbrauwen
De Tweede Kamer dringt al jaren aan op meer transparantie in de begroting van de leden van het koninklijk huis. Ook blijft er discussie over de hoogte van het inkomen van de koning, koningin Máxima en prinses Beatrix.
Tot grote verbazing van regeringspartij D66, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren kregen de Oranjes er in het coronajaar 2021 vijf procent bij, zo bleek een jaar geleden in een Kamerdebat. “De hoogte doet al langer de wenkbrauwen fronsen,” zei D66-Kamerlid Sneller destijds.

Populistisch
Rutte beloofde in dat debat na te denken over de jaarlijkse salarisverhoging, maar hij was zeer terughoudend. Hij vreesde een discussie die al “heel snel populistisch” gevoerd wordt.
De premier zou eigenlijk in december 2020 met een reactie zou komen. En nu – tien maanden later – meldt hij aan de Tweede Kamer dat hij alles bij het oude wil laten. Het is aan de Tweede Kamer om de zaak anders te regelen, benadrukt hij.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.