jan
09
2022

Einde kabinet-Rutte III

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Gisteren had het nieuwe kabinet Rutte-IV haar constituerend beraad. De oprichtingsvergadering, waarbij het takenpakket per minister en staatssecretaris definitief is verdeeld. Iets over hoe zo’n eerste, informele bijeenkomst gaat, staat in het boek Twintig Maanden Knettergek. Daarin doet Onno Bosma verslag van het anderhalf jaar dat zijn partner Ella Vogelaar minister was voor Wonen, Wijken en Integratie.
Bij deze bijeenkomst veranderde Vogelaar de naam van haar ministerie van Integratie en Wijkverbetering naar Wonen, Wijken en Integratie. “De benoemingsbrieven en koninklijke besluiten moeten in allerijl worden aangepast,” schrijft Bosma. Ook beschrijft hij het politiek-juridische getouwtrek voor een minister zonder portefeuille, die haar intrek neemt bij een minister mét een portefeuille. Dat verschil is meer dan alleen ‘minister voor…’ en ‘minister van…’. Het gaat ook over wel of niet een eigen begroting.
Morgen wordt het vierde kabinet van Mark Rutte beëdigd. Met de beëdiging van een nieuw bewindspersoon, is de oude ambtsdrager ‘ontslagen’. Van de ministers en staatssecretarissen die in 2017 op het bordes stonden, zijn lang niet alle bewindslieden nog in touw. De minister voor Medische Zorg, dat in Rutte-IV de minister voor Langdurige Zorg wordt, is er nu niet meer; de laatste bewindspersoon was Tamara van Ark, die vanwege rugklachten haar taken overdroeg aan Volksgezondheid-collega’s minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis.
Van Ark was de opvolger van interim-minister Martin van Rijn, die tijdelijk de taken overnam van Bruno Bruins, omdat hij overwerkt uitviel tijdens een corona-debat.
Ook bij Buitenlandse Zaken zijn zo de nodige personele wisselingen geweest. Halbe Zijlstra (VVD) moest na een half jaar vertrekken vanwege een leugentje over een bezoek aan president Poeting. Hij werd opgevolgd door partijgenoot Stef Blok, de voormalige minister voor Wonen en Rijksdienst en van Justitie en van Binnenlandse Zaken. Blok verhuisde in de demissionaire periode naar Economische Zaken, om Bas van ’t Wout te vervangen, die met een burn-out thuis kwam te zitten. Van ’t Wout dient zijn periode uit als minister zonder portefeuillie. Bloks plek bij BuZa werd eerst waargenomen door Sigrid Kaag (D66) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerk en later ‘definitief’ door CDA-er Ben Knapen.
Om maar eens wat te noemen. Ik heb dan niet alles genoemd – alle wijzigingen en wisselingen staan op Parlement.com.
Morgen een nieuwe regeringsploeg. Met een aantal frisse gezichten. We gaan het zien.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.