Energietransitie: monnikenwerk
Martin van der Kooij, alias broeder Anthonius, liep de afgelopen week als een middeleeuwse monnik door Oost-Groningen. Hij deed dat voor de nieuwe Energie Coöperatie Oldambt.
Van der Kooij zegt eigenlijk twee interessevelden aan elkaar te hebben gekoppeld. “Ik heb me verdiept in de kloostergeschiedenis van Groningen. In de provincie hebben liefst 64 kloosters gestaan! De monniken hebben er heel erg aan meegeholpen om het aanzien van het landschap te scheppen. En nu gaan wij meehelpen door energietransitie met zonnepanelen en kleinschalige windmolens een volgende stap in het veranderen van het Oost-Groninger landschap te maken.”
Mooi, deze betrokkenheid.
Broeder Anthonius loopt in een zwart-witte habijt. Een pij die hoort bij de cisterciënzers, een kloosterorde waar ik wel wat mee heb. Deze orde, geënt op de Benedictijnse traditie, is sinds kort terug op Schiermonnikoog, het Friese Waddeneiland waar ooit een klooster stond. En het is de orde waar ik twee weken te gast ben geweest. Dat was bij de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle, de trappisten in Vlaanderen.
Cisterciënzers zijn contemplatieven, beschouwend en op gebed gericht. Zo’n wandeling zou misschien meer passen bij de jezuïeten. Misschien, maar feitelijk doet het er niet toe wie de bewustwording onder handen neemt. Het gaat erom dát christenen dit doen.
Tags // Benedictijns, broeder Anthonius, cisterciënzers, Energie Coöperatie Oldambt, Martin van der Kooij, Martin van der Kooij (broeder Anthonius), Oldambt, Oost-Groningen
Trackback from your site.