sep
27
2017

Eppie Dam krijgt Japicxpriis 2017

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN Schrijver en dichter Eppie Dam uit Sloten is de winnaar van de Gysbert Japicxpriis 2017. Eppie Dam ontvangt de prijs voor de dichtbundel Fallend ljocht uit 2015. De adviescommissie bestaande uit Bouke Oldenhof, Gerlien van Dalen en Pieter Boskma was unaniem in haar oordeel.
Dam werd dinsdag thuis verrast met met het nieuws, dat gedeputeerde Sietske Poepjes hem kwam brengen. De belangrijkste literaire onderscheiding van Fryslân wordt zaterdag 14 oktober uitgereikt in de Martinikerk in Bolsward. De prijs bestaat uit een bedrag van € 10.000 en een oorkonde.
Eppie Dam (De Pomp, 1953) is naast dichter ook schrijver, vertaler en poëzierecensent voor de Leeuwarder Courant. Hij was eerder leraar in het basisonderwijs. Sinds zijn debuut in 1978 publiceerde hij diverse boeken. Naast poëzie schrijft Eppie Dam ook verhalen, kinderboeken en liedbundels.
De andere genomineerden waren Wilco Berga met Allinne en yn koar, Elske Kampen met Man en mem en Albertina Soepboer met Herbarium. In augustus trok dichter Abe de Vries zich terug als kandidaat-winnaar van de Gysbert Japicxpriis 2017. De Vries kritiseert vooral de zoektocht naar een provinciedichter. “Jo sneue Poesyalbumdichter fan Fryslân-plannen.” Hij noemt het “yn ien wurd ferskriklik dat jo literêr belied en provinsjereklame net útinoar hâlde kinne en/of wolle”. De kritiek is al eerder geventileerd. Maar, zegt De Vries, “dat is no in moanne lyn en noch hawwwe jo neat fan jo hearre litten”.

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.