mrt
02
2020

Ernesto Cardenal

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Nicaraguaanse dichter, priester en politicus Ernesto Cardenal is zondag op 95-jarige leeftijd in Managua overleden. Volgens een familielid zijn hart- en nierproblemen hem uiteindelijk fataal geworden.
In het Centraal-Amerikaanse land zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Cardenal wordt beschouwd als een van de belangrijkste dichters van Latijns-Amerika. In 2005 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Zwarte baret
In 1979 werd Cardenal minister van Cultuur in de nieuwe linkse regering, nadat de rechtse dictator Somoza door de Sandinisten was verjaagd. Hij had zich in de jaren ervoor als theoloog en dichter verbonden aan de guerrillabeweging.
In 1983 werd hij in Nicaragua door de bezoekende paus Johannes Paulus II vermanend toegesproken vanwege zijn politiek activisme. De paus verbood hem nog langer voor te gaan in eucharistievieringen.
Dit jaar werd Cardenal in het ziekenhuis opgenomen vanwege ernstige nierproblemen. Hij herstelde en begon weer te schrijven, waarbij hij altijd zijn kenmerkende zwarte baret droeg.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.