Ernst-Günther Schenck
Deze dagen vormen een goede gelegenheid om oorlogsfilms te vertonen. Anne Frank komt natuurlijk in verschillende varianten voorbij. Schindlers List is eveneens een klassieker. Der Untergang van Oliver Hirschbiegel komt ook met enige regelmaat voorbij.
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Joachim Fest en Bis zur letzten Stunde van Traudl Junge en Melissa Müller. Die laatste schreef in 1998 een biografie over Anne Frank (met een nawoord van Miep Gies), waarin ze schoonmaakster Lena Hartog-van Bladeren, echtgenote van Lammert, van verraad.
In Der Untergang speelt Christian Berkel de rol van Ernst-Günther Schenck, officier in dienst van de SS en arts in dienst van de Wehrmacht. De grote vraag bij deze arts is: is hij goed of fout? Het was een overtuigd SS’er. Maar wel een arts, die trouw wilde zijn aan eed van Hippocrates, waarbij hij zichzelf verplicht bepaalde beroepsregels te zullen handhaven.
Goed en fout. Goed fout. Fout maar goed. Het blijkt een groot grijs gebied te zijn. Zwart en wit blijken geen uitkomst te geven in de naoorlogse beoordeling.
Tags // 1998, Anne Frank, Bis zur letzten Stunde, Der Untergang, Ernst-Günther, Ernst-Günther Schenck, Joachim Fest, Joachim Fest - Der untergang, Lammert Hartog, Lena Hartog, Lena Hartog-van Bladeren, Melissa Müller, Melissa Müller - Anne Frank de biografie, MIep Gies, Oliver Hirschbiegel, Schenck, Schindler's List, Traudl Junge, Traudl Junge en Melissa Müller, Traudl Junge en Melissa Müller - Bis zur letzten Stunde
Trackback from your site.