nov
07
2015

Ernst

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Deze week werd Ernst Jansz bij Nieuwsuur opgevoerd als de Nederlandse Bob Dylan-kenner. Een verrassende keuze door de ‘linkse kerk’. Vaak wordt Boudewijn de Groot gebeld voor zo’n journalistiek item. In de jaren zestig had De Groot een hit met ‘Er Komen Andere Tijden’, een vertaling van Dylan’s ‘The times they are a-changin” (vertaling van de hand van Lennaert Nijgh). Of soms wil ook wel Armand worden geïnterviewd, die ook geldt als de Nederlandse Bob Dylan.
Toen in 2003 Chronicles Vol. 1 verscheen, ging Netwerk op bezoek bij zanger/dichter Rikkert Zuiderveld. Dit actualiteitenprogramma werd toen gemaakt door verschillende omroepen, waaronder de EO. Zuiderveld werd opgevoerd als dichter en Dylan-kenner. Hij dus ook al, maar dan voor christelijk Nederland.
Enfin. Ernst Jansz dus als nieuwe Dylan-kenner des Vaderlands. Hij heeft deze titel gekregen op basis van zijn vertaalproject Dromen Van Johanna, waarbij hij twaalf Dylan-songs in het Nederlands heeft overgezet. Overigens heeft de frontman van Doe Maar dat op een uiterst zorgvuldige manier gedaan – nogmaals driewerf hulde daarvoor.
Een dag na het Nieuwsuur-item kwam Jansz opnieuw met zijn hoofd op de televisie. Toen bij RTL Late Night, aan tafel bij Humberto Tan. Samen met gitarist Jan Hendriks, bassist/zanger Henny Vrienten en drummer René van Collumn kondigde hij een tweetal optredens aan in Ziggo Dome. Zijn bandje bestaat weer. Zeker na de concerten in De Kuip (2008) bestaat Doe Maar, al is het vooral in een slaaptoestand.
Ik vermoed geen Dylan-songs in Ziggo Dome, waarbij de nummers van Jansz in een reggae-deuntje worden gespeeld. Het toont wel de muzikale diversiteit aan van de muzikant. Hij speelt zowel reggae als Dylan. En dan hebben we de folk- en americana-muziek van CCC Inc. nog niet eens genoemd.
Die Ernst Jansz.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.