Faber Heeresma
Afgelopen week heb ik het boek Francis Pax: Bonbons voor Belinda van Faber Heeresma gelezen. Een eerste druk uit 1969. De hoofdpersoon uit het boek, Fancis Pax, is de poldervariant van James ‘007’ Bond, een undercover-agent die een zaak moet oplossen. In dit geval de mogelijke moord op een lid van het koninklijk huis.
Ik wilde het boekje lezen om kennis te maken met het werk van Faber Heeresma. Een bijzondere voornaam, Faber. Ik kende het eerder alleen als achternaam. Deze schrijver heet voluit Faber Johannes Heeresma en is de zoon van de theoloog Heere Heeresma, godsdienstleraar en hoofdredacteur van het maandblad De Flambouw.
Faber komt uit een schrijversfamilie. Hij heeft twee broers die ook schreven. Zo is daar de oudere broer Simon Heere Heeresma (Heere Heeresma jr.), geboren in ’32, overleden in de zomer van 2011. Hij schreef onder meer Een dagje naar het strand (1962), dat tweemaal is verfilmd: in 1969 door Simon Hesera (scenario: Roman Polanski) en in 1984 door Theo van Gogh.
En dan is er nog die jongere broer Marcus Aurelius Heeresma, die onder meer romans: Anna (1977) en De lokettist (1988) heeft geschreven. Zijn voornamen verwijzen naar de Romeinse keizer Marcus Aurelius Antoninus Augustus, die regeerde van 161 tot 180.
De familie Heeresma dus. Bijzondere familie. Drie schrijvers. Drie mannen met bijzondere voornamen. Waarschijnlijk vooral omdat het kan – omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand hier geen stokje voor stak. Ach, en waarom zou die ambtenaar ook.
Tags // 007, Anna, De lokettist, Een Dagje Naar Het Strand, Faber Heeresma, Faber Heeresma - Francis Pax, Faber Heeresma - Francix Pax: Bonbons voor Belinda, Faber Johannes Heeresma, familie Heeresma, Francis Pax, Francis Pax: Bonbons voor Belinda, Heere Heeresma, Heere Heeresma - Een dagje naar het strand, James Bond, Marcus Aurelius Heeresma, Marcus Aurelius Heeresma - Anna, Marcus Aurelius Heeresma - De lokettist, Simon Heere Heeresma, Simon Hesera, Theo van Gogh, theoloog Heere Heeresma
Trackback from your site.