feb
25
2016

Februaristaking

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is de 75e herdenking van de Februaristaking. Deze arbeidersstaking vond 25 en 26 februari 1941 plaats in de Randstad; in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht legden de burgers hun werk neer als verzet tegen de Jodenvervolgingen.
De Communistische Partij Nederland organiseerde het verzet. Directe aanleiding was de razzia van de Duitsers, als represaille op de dood van WA-man Hendrik Koot. De Duitse bezetter vond in de onrust die rondom de rellen en Koot’s dood ontstond voldoende aanleiding om de eerste grote razzia’s in Amsterdam onder de Joodse bevolking te houden, onder andere op het Jonas Daniël Meijerplein, op 22 en 23 februari 1941. Deze beide razzia’s waren op hun beurt de aanzet tot de Februaristaking.
Het Jonas Daniël Meijerplein. Waar de Duitse militairen joden aan het treiteren zijn. Dat zingt Herman van Veen in het aangrijpende ‘Een foto’, een tekst van Willem Wilmink.

Een bange man met keurige schoenen
lange jas en vlinderdas
wordt over het plein gedreven
of het daar een veemarkt was.

Tjah.
Net zo aangrijpend is de voordracht van het gedicht Ben Ali Libi, door Joost Prinsen, eveneens van de hand van de Enschedese schoolmeester.

Toen vonden de vrienden van de Weduwe Rost
dat Nederland nodig moest worden verlost
van het wereldwijd joods-bolsjewistisch gevaar.
Ze bedoelden natuurlijk die goochelaar.

De Februaristaking. Je kunt niet stellen dat deze staking de Tweede Wereldoorlog heeft verkort of verlengd. Wat we er wel over kunnen zeggen, dat laat ik graag over aan historici.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.