jun
01
2021

Geen schadevergoeding

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Nederlandse staat hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van twee doodschoten Molukse treinkapers. Het gerechtshof houdt daarmee een uitspraak van de rechtbank uit 2018 in stand.
De twee kwamen door kogels van mariniers om het leven, toen het leger een einde maakte aan de treinkaping bij de Punt in Drenthe in 1977. De Staat handelde niet onrechtmatig bij het doden van de kapers, oordeelt het hof.
Bij het ingrijpen door het leger kwamen zes van de negen treinkapers om. Het hoger beroep draaide om twee van hen, Max Papilaja en Hansina Uktolseja. Hun nabestaanden hielden vol dat de twee destijds niet doodgeschoten hadden hoeven worden, maar aangehouden hadden moeten worden.
Advocaat Liesbeth Zegveld wees er namens de nabestaanden op dat de twee bij de inval geen gevaar meer vormden omdat zij zwaargewond waren. Bij de beschietingen die voorafgingen aan de inval, waren namelijk zo’n 15.000 patronen pantsermunitie op de trein afgevuurd. Daaruit hadden de mariniers kunnen opmaken dat de kapers niet langer een gevaar vormden.
De kern van de zaak was volgens de eisers dan ook dat de twee daarom niet doodgeschoten hadden hoeven worden. Daarom eisten zij in hoger beroep alsnog een schadevergoeding van de Nederlandse staat.
De landsadvocaten brachten daartegenin dat de kapers zwaar bewapend waren en een ultimatum hadden afgegeven. Dat droeg eraan bij dat de mariniers verwachtten in een gevaarlijke situatie te komen. Daarnaast hadden zij voorafgaand aan de bevrijdingsactie van bovenaf geen opdracht gekregen om de kapers te doden, zo concludeerde de rechtbank al in 2018. De mariniers waren geïnstrueerd om de gegijzelden te beschermen.
De zaak tegen de Nederlandse Staat liep al sinds december 2015. Het vonnis in juli 2018 volgde na een aantal eerdere tussenvonnissen. Zo oordeelde een rechter in februari 2017 dat het met geweld beëindigen van de treinkaping ‘noodzakelijk’ was.
De bijna 19 dagen durende kaping van de intercity tussen Assen en Groningen bij spoorwegovergang De Punt werd in drie minuten beëindigd door het leger. Zes van de negen gijzelnemers werden gedood en ook twee van de 54 passagiers kwamen om.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.