mrt
31
2020

Gemeente in de oorlog

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD start in april een onderzoek naar de rol van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in de periode 1933-1946.
Vorig jaar startte het onderzoeksinstituut al een vooronderzoek naar de rol van het Amsterdamse gemeentelijke apparaat in de Tweede Wereldoorlog.

‘Groot maatschappelijk belang’
Directeur van het NIOD Frank van Vree zegt tegen persbureau ANP dat gemeenten bij eerdere onderzoeken altijd buiten beschouwing zijn gelaten.
“Omdat er nauwelijks iets bekend is over de geschiedenis van de VNG tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het onderzoek een groot maatschappelijk en wetenschappelijk belang”, zegt Van Vree. “In de kern gaat het in dit onderzoek om het geven van rekenschap met betrekking tot de vraag wat oorlog en bezetting voor het openbaar bestuur in Nederland hebben betekend.”
Onderzoekers van het NIOD gaan onderzoek doen naar de organisatie en de activiteiten van de VNG in de jaren voorafgaand aan de bezetting, tijdens de bezetting en naar het jaar na de oorlog. Het sluit aan op een onderzoek van de VNG dat is geïnitieerd door de vier grote steden over de rol van het lokale bestuur bij ontrechting, onteigening en rechtsherstel van Joden.
Het onderzoek moet in 2024 zijn afgerond.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.