okt
28
2017

Halloween

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Dit weekend worden al verschillende acties en evenementen gehouden in het kader van Halloween. De uitgeholde pompoenen worden weer geleverd. Verkleedpartijen doen zich weer voor. En dat alles om voornamelijk snoepgoed te verzamelen – een soort Sint Maarten (het feest van de katholieke heilige, niet het eiland in het Caraïbische gedeelte van Nederland).
Wie van de Halloween-feestgangers weet waar dit feest om draait? Wikipedia meldt: De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen, 1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond. De oogst was dan binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, dat ook het Ierse woord is geworden voor de maand november).
Maar daar hoef je tegenwoordig niet mee aan te komen. Het is een kinderfeest, dus hou op schei uit over het christelijke karakter van dit feest. We moeten vooral griezelen. Nou ja, vooruit dan maar. Zo’n avond zou ook een kans kunnen zijn om dit uit te leggen. In combinatie met Allerheiligen, waar in protestantse kerken ook meer aandacht voor is.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.