mrt
05
2022

Heerenveense Stolpersteinen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De twaalf Stolpersteine die Heerenveen krijgt, worden op 12 april gelegd. Met deze stenen, op vijf locaties, worden de twaalf Joodse Holocaust-slachtoffers uit Heerenveen herdacht.
De Stolpersteine, oftewel struikelstenen, zijn een initiatief van de Stichting Historie Heerenveen. De stichting doet mee aan een langlopend internationaal project van Gunter Demnig. Deze Duitse kunstenaar komt 12 april zelf ook naar Heerenveen.
Demnig legt in heel Europa in straten en stoepen kleine stenen monumenten voor de slachtoffers van de nazi’s. In Friesland liggen al struikelstenen in onder meer Sneek, Gorredijk, Harlingen en Drachten.

Vijf adressen
In Heerenveen gaat het om twaalf Joodse slachtoffers, legde Klaas Peereboom van de historische stichting eerder uit in de LC. “Voor zover bekend woonden hier geen Roma en Sinti,” zei hij toen. De slachtoffers leefden op vijf adressen. Vier hiervan bevinden zich in het centrum van Heerenveen. De stenen komen te liggen in de stoep voor de huizen waarin zij woonden.
Het omvangrijke project van de Duitse kunstenaar is erg succesvol. Eigenlijk had de stichting, waar een groep van vier vrijwilligers oude documenten bestudeerde, Demnig al eerder naar Heerenveen willen halen. Maar de kunstenaar heeft het druk. Er is een wachtlijst.

Gouden horloge
Tijdens de bijeenkomst van 12 april wordt ook een gouden zakhorloge teruggegeven aan opgespoorde familieleden van Jeltje Smeer. Zij en haar man Salomon van Loon zijn twee van de twaalf Joodse slachtoffers.
Smeer gaf haar horloge in de oorlog in bewaring aan een bekende van haar, Geisje van Slooten. Maar Smeer en Van Loon keerden niet terug. Zij kwamen om in concentratiekamp Auschwitz, beiden 23 november 1942. Het vergeten uurwerk bleef in een brandkast liggen, tot twee jaar geleden. De opgespoorde familie van Smeer schenkt het horloge aan Museum Heerenveen.

Bron: Heerenveense Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.