dec
03
2016

Heimwee naar Nederland #3

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is de eerste zaterdag van de laatste maand van het jaar. Ongetwijfeld zal dat een “datum” zijn voor sommige mensen. Voor mij betekent het niets. Behalve dan dat het de eerste zaterdag is van de laatste maand van 2016. Desalniettemin is het een mooie gelegenheid om weer eens te reizen door Nederland. Want ik heb heimwee naar Nederland, om een boek van Martin Bril te parafraseren. Maar anders dan de wijlen Volkskrant-columnist met de auto het land bereisde, doe ik dat digitaal.
Omdat je ergens moet beginnen, doen we dat in Amsterdam. In onze hoofdstad zijn mooie straatnamen te vinden. Zoals de Kromme-Mijdrechtstraat, vooral vanwege het koppelteken. Even verderop is de Hooivletstraat, gelegen op het Steigerelland in de wijk IJburg. Mooi, Argonautenstraat. Of de Ben van Meerendonkstraat.
Door naar Velp, waar de Rietganssingel is gelegen. Lijkt me een mooie vogel, die rietgans. Maar laten we spoedig heenwaarts gaan, door naar de grootste vinex-wijk van Nederland: Almere. In deze polderstad liggen straten als Maastrichtkwartier en Catootjepad. Of wat te denken van Messiaensplantsoen?
Als je doorreist naar Zeist, kom je op de Verlengde Slotlaan. In Nieuw-Vennep ligt de Oostmoor – zou deze naam volgens partij DENK ook aangepast moeten worden, vanwege het koloniale verleden?
Terug naar Oegstgeest, waar de Johan Wagenaarlaan is gelegen. In Havelte, tussen Meppel en Steenwijk, ligt Konijnenbergen. Vooral de meervoudsvorm is interessant. In Meteren ligt de W.J. Van der Hooftstraat. Een belangrijke doorgangsweg van de Gelderse stad. In dezelfde provincie ligt Ede, waar de Pienemanstaat is.
Mijnsherenland, een mooie naam voor een dorp. Een elitaire stad, met de Gravinnenlaan. In Beek en Donk ligt de Pater Becanusstaat, vernoemd naar een Vlaamse jezuïeten-priester. In Voorberg ligt de Von Geusaustraat, de oude adel van Thüringen. Straatnamen met dubbele achternamen zijn ook altijd interessant. Zoals de Dr. C. Hofstede de Grootkade te Groningen, verwijzend naar Cornelis Hofstede de Groot, kunsthistoricus, verzamelaar en specialist op het gebied van schilderijen uit de Gouden Eeuw, in het bijzonder die van Rembrandt en telg uit een gereformeerde domineesgeslacht.
In Leerdam ligt het Laantje van Van Iperen. Deze familie heeft een eigen laantje kunnen bemachtigen. Of nou ja, laantje?
Goed, nu alleen de administratie. De Van Swaanswijckstraat, Moerkapelle. Karthuizerserf in Helmond. Marchantstraat, Nijmegen. Minderbroederssingel, Roermond (is hier nog een huis te krijgen?). Kloosterstraat, Heythuyzen. Malderburchtstraat, Nijmegen Generaal Staflaan in Numansdorp (Generaal Staf, daar zijn veel woordspelingen mee te maken).
Dit was het voor vandaag. De straten zijn weer in beeld gebracht.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.