aug
16
2022

Henk Helmantel

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In de Lambertuskerk van Menaam zijn de zaterdagen 27 augustus en 3 september van 9.30 tot 16.00 uur schilderijen te zien van Henk Helmantel, een van de bekendste levende kunstschilders van Nederland. De expositie is het slot en hoogtepunt van het evenement Montmartre in Menaam. De toegang is gratis.
Om 9.30 uur openen de deuren van de kerk op de terp aan het Skilpaed. De plaatselijke kunstenaars die deze zomer in de kerk exposeerden – Bettina Weiss, Herman Sinnema, Alie Kielstra, Anneke Sinnema en Bonnie Larivelt – gaan tegelijkertijd aan het werk in een pop-up-atelier in de Terptuin en it Ald Skoaltsje. Zo ontstaat een sfeertje als in de Parijse kunstenaarswijk Montmartre.
De zes schilderijen van Helmantel zijn een selectie uit de collectie Ritsema. Nadat ze een gedeelte van hun melkveebedrijf in het Amerikaanse Kansas hadden verkocht, stortten Fred en Joke Ritsema zich op het verzamelen van werken van Henk Helmantel. Deze schilderijen worden momenteel geëxposeerd in het Ikonenmuseum in Kampen. Een van initiatiefnemers van Montmartre in Menaam is familie van de Ritsema’s en zodoende mochten de organisatoren bij uitzondering een aantal werken uitkiezen, om die twee zaterdagen lang in Menaam te laten zien.
Henk Helmantel, geboren in 1945 in Westeremden, volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen en ontwikkelde zich door de jaren heen tot een gevierd kunstenaar. Hij schildert veel stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters, op een zeer realistische manier. Hij heeft een eigen museum in zijn geboorteplaats.

Tsjerkepaad
Montmartre in Menaam is onderdeel van Tsjerkepaad, de jaarlijkse zomerse openstelling van een groot aantal Friese kerken. Bezoekers kunnen voor of na het bekijken van de schilderijen in activiteitenruimte It Nije Ein de monumentale kerk uit 1874 bewonderen. Daar zijn vrijwilligers aanwezig om desgewenst uitleg te geven. Ook staan er splinternieuwe panelen met informatie over het dorp, het kerkgebouw en de toren, het orgel et cetera.
Het evenement is mogelijk gemaakt door de Protestantse Gemeente te Menaam, Fonds Dorpsbelang Menaem, familie Ritsema (Verenigde Staten), Ikonenmuseum Kampen, Horjus Paneel en Meubel (Dronryp) en Arjen Bakker schrijver en schrapper (Menaam).

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.