jun
29
2018

Hij zei wat wij allang wisten

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Deze week overleed Klaas Hendrikse, emeritus predikant van de PKN in Middelburg. Hendrikse stond bekend als de atheïstische dominee, nadat hij in 2007 het boek ‘Geloven in een God die niet bestaat’ had gepubliceerd. ‘God’ was volgens hem niet een drie-eenheid, maar een term om aan te geven wat tussen mensen gebeurt.
En zo kreeg de vrijzinnige school binnen de kerk een nieuwe landelijke vertegenwoordiger er bij. Naast namen als Harry Kuitert en Nico ter Linden. De naam van Hendrikse viel regelmatig tijdens de cursus Theologische Vorming, die ik tussen 2012 en 2015 in Leeuwarden volgde.
“Klaas Hendrikse zegt wat wij in de kerk al decennia weten,” was een veel gebezigde uitspraak. We weten in de kerk allang dat God niet bestaat. Daar hebben we genoeg wetenschappelijke bewijzen voor. De mens is inmiddels ook al zo ver, dat we God ook niet meer nodig hebben om ‘het leven’ te verklaren.
Wat weten we in de kerk? Is het niet juist dat we in de kerk weten, dat we het uit onszelf niet redden? Dat we in de kerk geen masker van zelfredzaamheid hoeven te dragen? Dat we mogen zeggen: ‘Ik kan het niet zelf’?
Klaas Hendrikse zei wat ‘we’ wisten.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.