jan
27
2017

Holocaust Day

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vandaag is het internationale Holocaust Day. De datum is niet willekeurig gekozen: zaterdag 27 januari 1945 bevrijdde het Russische leger het concentratiekamp Auschwitz. Dit kamp is in de jaren na de oorlog als hét symbool geworden van de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment verbleven er zo’n zevenduizend gevangenen in het kamp, waaronder tweehonderd kinderen. Eén van de overlevenden was Otto Frank, de vader van Margo en Anne.
Het is niet vreemd dat vanavond op NPO2 een documentaire van Diederik van Vleuten wordt uitgezonden. “Het Was Oorlog” heet de documentaire en stelt de kijkers voor een dilemma: Meedoen met de vijand om je hachje te redden of verzet plegen? In deze vierdelige documentaire, die vanavond van start gaat, staat onder meer Ans van Dijk centraal. Deze Jodin is de enige vrouw, die vanwege haar verraad-werk na de oorlog is geëxecuteerd.
Evenmin is het toevallig, dat vandaag in Putten een monument is onthuld ter nagedachtenis aan het Joodse werkkamp dat in 1942 was gevestigd in het kasteel en latere hotel De Vanenburg. Het idee voor het monument in Putten is nu een jaar of tien oud. Toen stuitte Puttenaar Michel Kooij bij toeval op het verhaal van het Joodse werkkamp in zijn dorp. Na veel speurtochten in archieven, zocht hij contact met kunstenaar Gerrit van Emous, die het monument maakte.
In 1942 kregen Joodse mannen in Nederland de oproep om zich te melden bij een van de ruim vijftig Joodse werkkampen in Nederland, zoals De Vanenburg in Putten. Over het kamp zelf is weinig bekend.
Holocaust Day. Goed om de oorlog te blijven gedenken. Want het toont aan tot welke wandaden wij mensen in staat zijn.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.