aug
30
2018

Indiëherdenking

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In Leeuwarden is gisteren de Indiëherdenking gehouden. Gerard van Klaveren, voorzitter van de Stichting Indië-Monument Friesland, vindt dat het tijd wordt om de organisatie over een andere boeg te gooien. Omdat veel veteranen te oud worden om de herdenking bij te wonen denkt de stichting na over een ander soort herdenking.
Indië. Ons Indië. Toen de archipel onderdeel was van het Koninkrijk der Nederlanden, was ons koninkrijk de grootste moslim-staatsvorm ter wereld. Maar dat was tot aan 1945. Of tot 1949? De meningen over de datum van onafhankelijkheid verschilt per land. De Indonesiërs zullen zeggen dat de autonomie begon toen de invloedrijke nationalistische leiders Soekarno en Hatta het land twee dagen na de Japanse capitulatie in 1945 als zelfstandige natie verklaarden.
Volgens het moederland is die zelfstandigheid tot stand gekomen na de politionele acties, een eufemisme voor een ‘burgeroorlog’ aan de overkant, toen de soevereiniteit per 27 december 1949 werd getekend.
Maar daar ging het gisteravond niet over tijdens de Indiëherdenking. Die wordt sinds 1993 elk jaar op de laatste woensdag van augustus gehouden, ter ere van de Friese veteranen die in de tweede helft van de veertig naar voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea werden gestuurd.
Opdat wij niet vergeten. Ook deze bladzijden niet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.