Indische rijsttafel
De Indische rijsttafel werd vorige week uitgeroepen tot immaterieel erfgoed van Nederland. Het is bedoeld als erkenning van de eetcultuur van Indische Nederlanders. Velen van hen zijn daar dan ook blij mee. Maar veel Indonesische Nederlanders vinden het juist een fout.
“Indisch eten is eigenlijk Nederlands eten als variatie op de Indonesische keuken. Het is een koloniaal product,” zegt Rochelle van Maanen, medeoprichter van het Dekolonisatienetwerk.
“Maar wanneer je de gerechten bij de rijsttafel ‘Indisch’ noemt, is dat culturele toe-eigening. Dan claim je elementen uit een andere cultuur die jou niet toebehoren. Deze gerechten werden namelijk bedacht door de oorspronkelijke bewoners van Indonesische eilanden.”
Veel mensen in Nederland die zichzelf beschouwen als Indisch, zien de toevoeging van de rijsttafel aan het cultureel erfgoed wel als positief. Fotograaf Armando Ello, die onder meer het online magazine Hoezo Indo? oprichtte, noemt het een “bevestiging van hun bestaansrecht”. Hij denkt dat het Indische mensen helpt bij het verwerken van hun trauma’s. Al begrijpt hij wel dat Indonesische Nederlanders moeite hebben met de culturele claim.
Zo is Jeffry Pondaag van de Indonesische stichting Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB) net als Van Maanen uiterst kritisch. Hij noemt het vooral een koloniaal erfgoed. Vanwege de pijnlijke geschiedenis ligt deze erfgoedkwestie extra gevoelig.
Na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd kwamen er in de jaren ’50 en ’60 veel Indische en Indo-Europese mensen naar Nederland. Zij vochten voor Nederland om de kolonie Nederlands-Indië te behouden, waar zij meer rechten hadden dan de inheemse bevolking. Nederland telt zo’n twee miljoen mensen met Indische roots.
De inheemse bevolking, die bestond uit Indonesische mensen, werd eeuwenlang door Nederland onderdrukt en uitgemoord. In 1945 verenigden zij het eilandenrijk tot Indonesië en riepen ze de onafhankelijkheid uit. Er zijn in Nederland bijna 350.000 mensen met een Indonesische achtergrond.
Lees verder bij Nu.nl.
Tags // 1945, Armando Ello, Comité Nederlandse Ereschulden, Comité Nederlandse Ereschulden (KUKB), Dekolonisatienetwerk, Hoezo Indo?, Immaterieel erfgoed, Indische Nederlanders, Indische rijsttafel, Jeffry Pondaag, KUKB, Nederland, rijsttafel, Rochelle van Maanen
Trackback from your site.