nov
02
2020

Jacobijner Allerzielen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De gedenkdag Allerzielen is maandag, waarbij overledenen worden herdacht. Dominee Jan-Jaap Stegeman van wijkgemeente De Jacobijner in Leeuwarden probeert door het uitdelen van kaarsjes meer mensen bij deze dag te betrekken.
Afgelopen jaar konden mensen nog met z’n allen naar de kerk om hun geliefden te herdenken. Dit jaar is dat vanwege het coronavirus een stuk minder vanzelfsprekend. “Er waren toen best wat bezoekers, maar het is ook niet zo dat heel Leeuwarden ervan wist,” vertelt Stegeman. “Ik wilde er dus wat meer bekendheid aan geven dit jaar, maar dat moet natuurlijk wel coronaproof.”
Allerzielen is van origine een rooms-katholieke traditie, die elk jaar een dag na Allerheiligen plaatsvindt: de dag waarop heiligen en martelaren worden herdacht.
Om meer mensen betrokken te krijgen bij Allerzielen, bedacht Stegeman om kaarsjes uit te delen in de stad. Vijftien gemeenteleden hebben afgelopen week kaarsjes gedistribueerd in Leeuwarden. Stegeman: “De gemeenteleden reageerden er enthousiast op, zo van: ik wil mijn eigen buurtje wel doen.”

Livestream
Bij het kaarsje zit de uitnodiging om de namen van de overledenen door te geven via de mail. Het voorlezen van de namen kan worden gevolgd via een livestream vanuit de Grote Kerk in Leeuwarden, omdat een bijeenkomst er vanwege Covid-19 niet inzit. In de dienst wordt ook een gedicht voorgelezen en is muziek van organist Gerwin Hoekstra.
Stegeman hoopt volgend jaar weer een bijeenkomst te kunnen houden en wil het dan ook wat groter aanpakken. “Die duizend kaarsjes was ik zomaar kwijt. Het hadden er eigenlijk ook wel tweeduizend kunnen zijn. Ik hoop dus dat we volgend jaar nog meer uit kunnen delen.”
Voor nu zijn de duizend kaarsjes volgens Stegeman wellicht een hoopgevend signaal. “De frustratie en ontevredenheid die het coronavirus veroorzaakt, stijgt. Als kerk wil je dan graag iets positiefs doen.”

De livestream is maandagavond vanaf 20:00 uur te volgen via het Youtube kanaal van De Jacobijner. Namen van overleden dierbaren kunnen vandaag nog worden doorgegeven: allerzielen@jacobijner.nl.

Bron: Huis Aan Huis Leeuwarden

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.