dec
15
2021

Jasper de Jong

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Spelen met rouwbanden, de clubvlag halfstok. Voetbalclubs Sneek Wit Zwart en Black Boys bewijzen hun jeugdtrainer en keeper Jasper de Jong (19) uit Sneek zaterdag de laatste eer. “Hij was altijd op het veld te vinden.”
Er is dit weekend een schokgolf door de club gegaan, zegt voorzitter Michel Rietman. Maar voetbalvereniging Sneek Wit Zwart – een echte familieclub – heeft zich ferm herpakt. Het belangrijkste voor de spelers en de leiding is nu om waardig en eensgezind afscheid te nemen van hun geliefde jeugdtrainer Jasper de Jong (19). “Jasper was een trotse, vriendelijke trainer die de emoties van zijn pupillen, of het nu ging om winst of verlies, heel goed aanvoelde. Hij speelde hier zo’n verbindende rol, dat weten zijn ouders ook.”

Verontrusting
Jasper kwam zaterdagmorgen niet opdagen bij de voetbalwedstrijd die hij had moeten leiden. Hij was ook trainer van een elftal onder de twaalf jaar. Toen zijn team moest spelen, was hij er nóg niet. Rietman blikt kort terug op de verontrusting die deze ochtend bezit nam van Sportpark Tinga. “Zijn vader was hier ook aan het fluiten. Maar waar was Jasper? Die vermissing was zo zorgelijk. Er werd volop gevoetbald – zijn eigen elftal heeft zelfs gewonnen – maar ondertussen hebben we ook een opsporingsactie in gang gezet.”
Aan het eind van de middag trof de politie Jaspers lichaam aan in het water bij de vogelkijkhut en het pontje in Jutrijp. Dat was de schokgolf die Sneek Wit Zwart (SWZ) zo trof. “De ouders van zijn pupillen, zijn oude teammaten: iedereen was verbijsterd. Dit is je grootste nachtmerrie.” Via appgroepen heeft het bestuur alle leden geïnformeerd. Aan gissen doet de club niet: de antwoorden moeten van de politie komen. “Wij hebben vooral gedacht: hoe kunnen we dit met de kinderen bespreken? Wat kunnen we doen?”
Jasper de Jong (hij was na een overstap van het CIOS net begonnen aan de opleiding International Hospitality Studies aan ROC Friese Poort in Sneek) was zelf ook voetballer. Hij stond in het doel van VV Black Boys, de club die samen optrekt met SWZ. Zondagmiddag hebben de besturen, ouders en Jaspers jeugdelftal elkaar opgezocht. “De kinderen hebben nagedacht of ze een mooie brief, een tekening of gedicht voor Jasper kunnen maken. En we hebben aan ze gevraagd: ‘Willen jullie voetballen?”

‘Voetbal was zijn lust en zijn leven’
Het antwoord daarop – het laat Rietman niet onbewogen- was ‘ja’. “Voetbal was zijn lust en zijn leven. De jeugd zei tegen ons: ‘Jasper zou gewild hebben dat we doorgingen’. En dus trainen we hier door. We spelen zaterdag ook, al is dat met een aangepast programma.” De vlag hangt halfstok in Sneek, alle wedstrijden worden ‘s morgens afgewerkt (rekening houdend met uitvaart) en sommige teams gaan het veld op met een rouwband om hun arm. “De saamhorigheid en betrokkenheid is enorm.”
Ook bij de Black Boys is de verslagenheid groot. Voorzitter Jan Broersma: “Ik zou zondag dus een praatje houden over Jasper, voor het team, maar ik kon de woorden eerst niet vinden.” Jasper was zijn beste keeper van het eerste elftal, een positie die hij hard bevochten heeft. “Jasper kwam hier via een neefje aanwaaien en nou ja, hij was erg klein voor een keeper. Daar werden eerst vraagtekens bij gezet. Maar hij trainde áltijd. Dat mannetje, zo bescheiden en verlegen, was bijna altijd op het veld te vinden. Hij was mijn nummer 1.”
Jaspers zelfvertrouwen groeide na een paar weergaloze reddingen uit de kruising. “Daar zijn geweldige actiefoto’s van. Die gingen meteen rond natuurlijk. En toen was het ook klaar met zijn onzekerheid. Eén van die foto’s staat ook op de rouwkaart.”
Beide clubs zijn dankbaar dat ze de familie kunnen bijstaan met het afscheid van hun zoon en broer. De uitvaart zal zaterdag deels in de kantine en op het voetbalveld plaatsvinden. Broersma: “Zaterdag was immers de mooiste dag van de week, want dan wordt er gevoetbald.”

Bron: Leeuwarder Courant

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.