jul
24
2016

Judas

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Amos Oz heeft een boek geschreven over Judas. Het boek beslaat meer dan alleen het verraad van Judas Iskariot en gaat ook over verraad rondom de oprichting van de staat Israël. Wanneer het gaat over de Bijbelse Judas, heeft Oz het erover dat deze discipel geen verrader was, maar iemand die deed wat hij moest doen en eigenlijk een hele goede kerel was.
Een thema dat zo’n tien jaar geleden opeens wereldnieuws was. National Geoprapic kwam met de Codex Tchacos, waar het evangelie van Judas onderdeel van was. Kerkvader en bisschop Irenaeus van Lyon, die de nieuwtestamentische canon samenstelde, vermeldde dit evangelie in 180 na Christus, de oudste datering die bekend is. Het is een gnostische tekst over het leven van Jezus Christus en zijn apostelen, met name Judas Iskariot. Volgens de tekst zou Judas als enige apostel echt begrepen hebben wat de missie van Jezus was en de anderen konden dit niet begrijpen omdat ze daartoe niet ‘waardig’ of ‘rijp’ genoeg waren.
Judas als held. Oz maakt een andere geschiedenis rondom Judas. Geen gnostische invulling, maar meer een moderne reli-thriller. Van de twaalf apostelen was Judas de enige uit Judea (uit het dorpje Keriot); de overige elf kwamen evenals Jezus uit Galilea. Deze Judas zou vanuit de priesterlijke elite als ‘spion’ bij de leerlingen rondom Jezus zijn gezet, om hem te volgen. Uiteindelijk raakt Judas volgens Oz zo op Jezus betrokken, dat Judas Jezus als dé verlosser gaat zien. Omdat Judas enorm in Hem gelooft, is het volgens de man uit Keriot zaak om Jezus te laten kruisigen.
Tweeduizend jaar na zijn zelfgekozen dood blijft Judas de mensheid intrigeren.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.