Judith I
Vanaf 19 maart is in het Haagse Gemeentemuseum het schilderij Judith I te zien. Dit is een doek van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. Op dit portret is de apocriefe Bijbelfiguur Judith geschilderd. In haar hand houdt zij het hoofd van Holofernes, een generaal uit de tijd van de Assyrische koning Nebukadnessar II.
Klimt was een Weense schilder en leefde tussen 1862 en 1918. Van zijn kunstwerken zijn nog maar weinig te zien in zijn stad Wenen, reden voor de Oostenrijkers om niet zo gauw een schilderij van Klimt uit te lenen. Voor Judith I is dus een uitzondering gemaakt.
Mooi, natuurlijk. Maar bij het horen van de naam Gustav Klimt denk ik niet aan een Weense schilder, maar aan muziek. Concreet gesproken denk ik aan het Gustav Klimt Strijkkwartet. Deze vier strijkers spelen onder meer mee op de cd De Overkant van Ernst Jansz uit 1999 (‘remake’ uit 2001).
Het online magazine MOORS schrijft over dit “orkest”: Het Gustav Klimt String Quartet noemt zich tegenwoordig kort maar krachtig Klimt!, met uitroepteken! Het gaat hier om een ambitieus te noemen strijkkwartet dat het liefst composities speelt die speciaal voor het kwartet geschreven zijn. Waarvan akte.
Wie verder googelt op Klimt!, komt weinig tegen. Ja, dat het is gevestigd op Koloniepad 3a, 1251 AH Laren. Maar verder blijft het een geheimzinnig genootschap. En daar moeten we het maar mee doen.
Tags // apocrief Bijbels personage, Ernst Jansz, Ernst Jansz - De Overkant, Gemeentemuseum Den Haag, generaal Holofernes, Gustav Klimt, Gustav Klimt - Judith 1, Haagse Gemeentemuseum, Het Gustav Klimt Strijkorkest, Holofernes, Judith, Klimt!, koning Nebukadnessar II, MOORS Magazine, Oostenrijk, Oostenrijker, Oostenrijkse schilder, Weense schilder, Wenen
Trackback from your site.