dec
29
2017

Kamp Amersfoort

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat in Kamp Amersfoort 31 mannen uit het verzet werden doodgeschoten. Ter gelegenheid daarvan is er een speciale herdenkingsdienst gehouden, waarbij ook nabestaanden aanwezig zijn.
Eén van de mensen die in dit Kamp was geïnterneerd, was Rudi Jansz, de vader van Ernst. De frontman van Doe Maar schrijft er uitgebreid en openhartig over in zijn boeken De Overkant en Molenbeekstraat. Ook in de gelijknamige cd’s komt deze geschiedenis naar voren. Zoals bijvoorbeeld in De ballade van Nina bobo, over het huwelijk van Rudi en Jopie Jansz.

zij trouwden en de oorlog kwam
met onderdrukking en geweld
en wie de vrijheid ernstig nam
werd ongewild een held
zij is zijn gangen nagegaan
tot aan kamp Amersfoort
zij heeft er aan de poort gestaan
van haar geliefde niets gehoord

geen brief geen naam geen doodsbericht
terwijl zijn geur vervaagt
in het bed waar zij te wachten ligt
en om een wonder vraagt
tot op een dag men horen kon:
hij leeft hij komt eraan
zij beefde in de avondzon
en liet haar tranen gaan

nonni nonni manis
o Nina bobo

Indrukwekkend. Bij terugkomst leek het gewone leven weer zijn beloop te krijgen. Niets was minder waar. Rudi kreeg last van wat we nu misschien een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zouden noemen. ‘De oorlog’, een kampsyndroom. De Duitsers achtervolgden hem, niet fysiek maar wel in zijn wanen.
Ook dat is Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort en een van de drie bekendste Nederlandse herinneringscentra. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 37.000 veelal politieke gevangenen voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS.
Kamp Amersfoort vraagt bezoekers zich te bezinnen op het verleden, om lessen van het verleden door geven aan nieuwe generaties en waar mogelijk parallellen te trekken met hedendaagse ontwikkelingen. Met bijvoorbeeld een herdenkingsdienst.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.