nov
30
2017

Kleiner klooster op Schier

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De monniken op Schiermonnikoog zijn bezig met een nieuw kloosterplan. Het moet kleinschalig worden, naar aard en schaal passend bij het eiland.
Een ding is zeker, de monniken doen het helemaal anders dan de vorige keer. Begin dit jaar oogstten ze met hun eerste bouwplan, aan de Westerburenweg, forse kritiek van omwonenden. Vooral de grootte van het gebouw was een steen des aanstoots. De monniken zaten er zo mee in hun maag dat zij in april de stekker uit het plan trokken.
Daarna lasten de broeders een rustperiode in. “Voor onszelf en ook voor het eiland, zodat de spanningen konden wegebben,” legt abt Alberic uit. Eind september begonnen de monniken met verse moed opnieuw. Inmiddels wonen ze ruim twee jaar op Schiermonnikoog en hebben ze andere ideeën over de vorm van hun nieuwe klooster.
“Ons perspectief is totaal gewijzigd,” vertelt Alberic. De vier monniken en een tijdelijke nieuwkomer wonen in een pand op de hoek van de Langestreek en de Gratia Susannastraat. Dat is qua woonoppervlakte te vergelijken met de helft van de eetzaal van hun voormalige klooster in Diepenveen. “We hebben ervaring opgedaan met kleinschalig leven en dat is in alle opzichten positief uitgevallen.”

Lees verder op de site van de Leeuwarder Courant. Kijk ook op de website van de Schier-broeders.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.