jun
24
2017

Kloosterleven

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Twee weken ben ik in een klooster in Westmalle geweest. Een schitterende ervaring. Ik heb gezien hoe de monniken elkaar overtroffen in nederigheid en vriendelijkheid. Zonder enig probleem werd ik, een calvinist van boven de rivieren, welkom geheten. Ik mocht letterlijk en figuurlijk kijken in de keuken van de bierbrouwers.
Ik heb bij thuiskomst gedacht aan een ander klooster in België, iets van een totaal andere orde, overigens. In Malonne (deelgemeente van Namen) zit een klooster van de Arme Klaren. Zij boden in augustus 2014 onderdak aan Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux. Martin kreeg enkele kamers toegewezen, maar maakte geen deel uit van de kloostergemeenschap. Haar verblijf was ook onder twee voorwaarden: De rechtsgang moest ten volle gerespecteerd worden en het onderzoek in de gevangenis moest aantonen dat Martin geëvolueerd was en zonder te recidiveren kon terugkeren naar de maatschappij.
In een persbericht lieten de zusters weten: “Toen wij de zekerheid hadden dat aan deze twee voorwaarden was voldaan, hebben wij ook nagedacht over de mogelijke weerslag op de publieke opinie en nog veel meer op de ouders van de slachtoffers. Maar wij vinden dat niemand in onze maatschappij er baat bij heeft dat geweld met geweld wordt beantwoord en tot een escalatie leidt. Wij zijn er diep van overtuigd dat onze samenleving een stap achteruit zou zetten door een overtreder voorgoed op te sluiten in zijn verleden en tot hopeloosheid te dwingen. Wij menen bovendien dat de eerbiediging van de rechtsgang van ons land een goede voorzorg is om die vergissing niet te maken.”
Vanuit deze overtuiging: “Wij zijn er diep van overtuigd dat onze samenleving een stap achteruit zou zetten door een overtreder voorgoed op te sluiten in zijn verleden en tot hopeloosheid te dwingen.” Kijk, daar kan ik wel wat mee. Deze zusters weten wat Christus ons opdraagt.
Inmiddels zijn de zusters verhuisd uit het klooster. Zij heet zich in Floreffe gevestigd, in het goed van de Naamse ex-rechter Christian Panier.
Zo kan het dus ook. Eén van de mooie praktische elementen van het kloosterleven.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.