mrt
21
2019

Knoop

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Sinds jaar en dag ben ik voorzitter van Stembureau 29 in Leeuwarden. Dit stembureau houdt zitting in Wijkcentrum ’t Knooppunt aan de J.H. Knoopstraat in de stad. Het zijn mooie momenten, te zien hoe de democratie werkt. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en it Wetterskip hebben we veel mensen zien stemmen.
Eén van de stemmers noemde ons als stembureauleden de hoeders van de democratie. Goed gekozen, want dat zijn we in zekere zin ook. We houden toezicht op het stemmen. Niet op wat wordt gestemd, wel dát wordt gestemd. Twee verkiezingen tegelijkertijd. De meeste stemmers brachten een stem uit op zowel de Staten als het waterschap.
Sommige mensen alleen voor de Staten of it Wetterskip. Sommige stemmers hadden maar één stempas ontvangen, vaak mensen met een buitenlandse nationaliteit die voor het Waterschap kwamen. Anderen wisten niet dat ze een dubbele stem konden uitbrengen of hadden de andere stempas weggegooid.
Knoopstraat dus. Daar bivakkeerde ik de hele dag. De straat ligt in de wijk Achter De Hoven. De naam Achter de Hoven betekent eigenlijk achter de tuinen. De wijk ligt op de plek waar oorspronkelijk het buitenverblijf Mariënburg van Maria Louise van Hessen-Kassel, bijgenaamd Marijke Meu of Marijke Muoi (Fries voor Tante Marijke) heeft gestaan. Tevens waren op deze plek vroeger tuinderijen van de burgers van Leeuwarden.
Daar komt ook deze J. H. Knoop tevoorschijn. Want Johann Hermann Knoop was de tuinman van Maria Louise van Hessen Kassel. Henk Oly, de man van het boek Leeuwarder Straatnamen, noteert over deze hovenier: “De hovenier Johann Hermann Knoop (Kassel 1720 – Leeuwarden 1778) publiceerde diverse tuinbouwboeken, hij was betrokken bij het onderhoud van de tuinen van Maria Louise van Hessen-Kassel op Achter de Hoven.”
Een koninklijk stembureau, dus.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.